Lux in Arcana: unikátní dokumenty z vatikánského archivu vystaveny na Kapitolu

1.3.2012 

Akta slavných procesů, jako kauzy Galilea či templářů, ale také méně známé dokumenty z II. světové války lze od včerejška shlédnout na unikátní výstavě v kapitolských muzeích v Římě. Nadepsána je Lux in arcana: Vatikánský tajný archiv se odhaluje a byla uspořádána u příležitosti čtyřstého výročí založení této instituce. U našeho mikrofonu je prefekt vatikánského archivu, biskup Sergio Pagano:

„Archiv chtěl tímto způsobem oslavit 400 let své kulturní činnosti ve službách Svatého stolce a světové kultury. Přenesl stovku dokumentů, které z různých důvodů patří k nejvýznamnějším, do muzea v centru Říma, které je snadno přístupné a dovoluje dlouhé otvírací hodiny. To všechno by bylo uvnitř Vatikánu složitější. Kromě toho Kapitolská muzea mají i určitou symbolickou hodnotu. Je to místo, které bylo sídlem papežské správy pro město Řím. Po dohodě s římským starostou a památkáři jsme se tedy rozhodli uspořádat tuto velkou výstavu právě zde.“

Vysvětluje pro Vatikánský rozhlas biskup Pagano a přibližuje dále jak probíhal výběr stovky reprezentativních dokumentů:

„Kritéria výběru byla různá. Hodnotili jsme vzácnost dokumentů, jejich typologii, s cílem ukázat široké veřejnosti, co vše archiv ukrývá: od březové kůry, na které píší papeži Lvu XIII. američtí indiáni po staré pergameny, zlaté pečetě, konkordáty, prastaré schránky apod. Dalším z kritérií bylo ukázat univerzálnost církve, kterou sice máme za zřejmý fakt, ale tady se ukazuje prostřednictvím dokumentů různých koncilů, paktů, synodů, aliancí.... ukazuje tak trochu život Církve v průběhu dějin. Dalším kritériem bylo ukázat pastýřský přístup římského pontifexa či naznačit běh dějin civilizace v době, kdy Církev byla synonymem kultury, kdy se zakládaly univerzity apod.“

- vysvětluje prefekt Vatikánského archivu, biskup Sergio Pagano. Výstava Lux in arcana v Kapitolských muzeích potrvá do září letošního roku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.