Církevní školství a zdravotnictví zdaněno nebude

1.3.2012 

Italská vláda ustoupila od plánu zdanit církevní školství a zdravotnictví. Minulý týden premiér Mario Monti ohlásil uvalení daní na církevní instituce, které provozují hospodářskou činnost, bez dalších upřesnění, co se tím míní. V Itálii se zvedla vlna kritiky a diskuse o situaci církevních vzdělávacích a zdravotnických zařízeních. Katolická církev vede v Itálii téměř 9 tisíc škol a učilišť a téměř 5 tisíc nemocnic, pečovatelských zařízení a stacionářů.

Kvůli ekonomickým potížím se v posledních letech zavírá několik desítek škol ročně a ty, kterým se daří přežít, přestávají být konfesní a stávají se elitními v ekonomickém smyslu. Stát totiž dotuje tyto školy jen zanedbatelně. Na žáka církevní školy se vynakládá ze státního rozpočtu od 1% do 15% prostředků vynaložených na žáka státní školy. Výše příspěvku se liší podle stupně školy, takže např. v posledních gymnaziálních ročnících je rozdíl 7147 euro ku 51 euro, zatínco v prvních letech základní školy je poměr 6535 ku 866 euro. Podle oficiálních údajů tak italský stát ušetří díky církevní školám 6 miliard euro ročně.

Premiér Monti v úterý přislíbil vydání dodatečného dekretu, který upřesní, že daň se bude vztahovat pouze na církevní instituce přinášející zisk. Italský episkopát přijal prohlášení s povděkem. Rodičovská sdružení při církevních školách se nicméně netají svým pobouřením nad úvahami o dalším daňovém zatížení a domáhají se rovného přístupu ze strany státu bez ohledu na to, jakou školu jejich děti navštěvují.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.