Z kroniky Druhého vatikánského koncilu

27.2.2012 

27. února 1962 skončilo čtvrté zasedání ústřední komise pro přípravu II. vatikánského koncilu. Trvalo týden a jeho zahájení a závěru se účastnil papež Jan XXIII. Mimo jiné přivítal polského primase, kard. Wyszyńského, který právě přijel do Říma. Na zasedáních se diskutovalo o dalších návrzích pro koncil, např. o stavu diecézí a o biskupských konferencích, které sdružují biskupy země nebo i světadílů. Hovořilo se o vztazích mezi biskupy a římskou kurií, o povinnostech farářů a o církevních přikázání. Projednával se význam řeholních společenství pro Církev a společnost.

Velká pozornost byla věnována seminářům a katolickým univerzitám. Z návrhu věnovaného církevnímu školství se dozvídáme, že Církev provozovala – před II. vatikánským koncilem – celkem 37 katolických univerzit na všech kontinentech s výjimkou Austrálie. Jediná katolická univerzita v zemích za železnou oponou byla v polském Lublinu. Při státních univerzitách jedenácti evropských zemí byly katolické bohoslovecké fakulty. Hovořilo se také o fakultách zrušených komunistickými režimy, jak to postihlo pražskou, olomouckou i bratislavskou teologickou fakultu. Litoměřický seminář ani tzv. bohosloveckou fakultu v Bratislavě Svatý stolec neuznával.

Členové ústřední komise pro koncil se zúčastnili také slavnostní audience, kterou Jan XXIII. udělil římskému kléru v bazilice Svatého Petra, čteme v dobových zprávách v revue Nový život. Na začátku této audience papež podepsal výnos o studiu latiny v kněžských seminářích a církevních školách. Významu latiny pro Církev a pro naši evropskou civilizaci věnoval část svého proslovu. Mimo jiné řekl: „Všechny jazyky měly a mají občanské právo v Církvi: jak prastaré východní jazyky zemí, které se staly kolébkou křesťanství, tak i řečtina, mocný to nástroj při šíření víry v Krista ve Středozemí; jak latina – jazyk města Říma, užívaný v Církvi latinského obřadu – tak i slovanské jazyky, které při překrásných bohoslužbách v oněch zemích nabývají zvláštní velebnosti a krásy – všechny jazyky byly a zůstávají zastoupeny v Církvi.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.