Dobročinnost je příležitostí k evangelizaci

24.2.2012 

Benedikt XVI. dnes přijal na tradiční audienci členy dobročinného sdružení “Kruh sv. Petra” (Circolo S. Pietro), jehož kořeny sahají až do roku 1869. Tehdy se v reakci na antiklerikální výpady sdružili kolem kardinála Iacobiniho mladí lidé z římských vysoce postavených měšťanských a šlechtických rodin, aby vyjádřili svou podporu papeži. Pius IX. jim svěřil péči o římské chudé, jejímž výrazem se po více než jedno století stala tzv. “papežova polévka”, tedy jídelny pro chudé. Sdružení pořádá každoročně o svátku Stolce sv. Petra sbírku v římských farnostech, jejíž výnos – známý jako obolus, či haléř sv. Petra –byl dnes předán Svatému otci jako příspěvek na jeho charitativní výdaje. Benedikt XVI. ve své promluvě připomněl, že právě liturgické období postu je časem obnovy víry a lásky:

Víme, že naše věrnost evangeliu se poměřuje konkrétní pozorností k našim bližním a péčí o ně, zejména o nejslabší a vyděděné. Starost o druhého člověka znamená, že si přejeme jeho dobro v každém ohledu – jak po stránce fyzické, tak i morální a duchovní. Ačkoliv se zdá, že současná kultura ztratila smysl pro rozlišování dobra a zla, je třeba stále zdůrazňovat, že dobro existuje a že zvítězí.

Zodpovědnost vůči našim bližním tedy rovněž zahrnuje přání, aby se náš bratr otevřel logice dobra, pokračoval Benedikt XVI. Dobročinná služba se tak stává přednostní formou evangelizace.

Je zapotřebí sjednotit naše srdce s Kristovým, aby se láskyplná podpora našich bližní proměnila ve vědomé sdílení jejich utrpení a jejich nadějí. Projeví se tak na jedné straně nekonečné Boží milosrdenství vůči každému člověku, které září na Kristově tváři, a na druhé straně naše víra. Setkání s bratrem a otevření srdce jeho potřebám jsou příležitostí k dosažení spásy a blaženosti,

řekl dnes Svatý otec při audienci členů římské charitativní asociace “Kruh sv. Petra”.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.