Krásou proti mafii

23.2.2012 

„Nemůžeme mlčet. Slova a krása jako zbraň proti mafii“. Pod tímto titulem vyšla na podzim v nakladatelství Piemme kniha arcibiskupa jihoitalské diecéze Campobasso-Bojano.
Mons. Giancarlo Bregantini, který třináct let vedl kalabrijskou diecézi Locri-Gerace, v ní hovoří o své zkušenosti s ´ndranghettou. Biskup, na něhož byl při vstupu do diecéze připraven bombový útok a který odmítl ochranku, říká pro Vatikánský rozhlas, že krásou lze proti mafii úspěšně bojovat:

„Zdánlivě to vypadá jako poezie, avšak ve skutečnosti je smysl pro krásno nejlepším protilékem na mafii. Pokud si mladý člověk uvědomí krásu vlastní identity, hrdé náležitosti ke svému rodišti, či krásu nadání, kterým ho obdaroval Bůh, nemůže vstoupit do mafie a do negativního zločineckého kontextu, protože si všimne jejich špíny...“

říká biskup, který proti kalabrijské ´ndranghetě vystupuje celý život a zvnitřku. Neváhá přitom vstoupit do rodinných klanů – ´ndrin – aby potěšil matku, které zastřelili syna, nebo se snažil zprostředkovat smír. Organizovaný zločin rovněž účelově využívá náboženství, vysvětluje arcibiskup Bregantini:

Stačí se podívat, jak jsou úkryty podsvětí polepené obrázky Otce Pia nebo sv. archanděla Michaela. Když si to uvědomíme, musí se naše hlásání evangelia zaměřit na dva body – jedním z nich je chudoba církve, neboť, jak říkal bl. Antonio Rosmini, když je církev chudá, pak je také svobodná. Může ve svobodě hlásat evangelium členům mafie a nenechat se jimi ovlivnit či se k nim připoutat. A druhým důležitým prvkem je úsilí o smíření a bratrské odpuštění. Tyto dvě skutečnosti – chudoba a odpuštění – jsou velkou silou církve, která se pak stává modlitbou, slovem a nabídkou.

říká pro Vatikánský rozhlas autor knihy „Nemůžeme mlčet“, Mons. Giancarlo Bregantini.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.