Audience pro nové kardinály a poutníky

20.2.2012 

Braňte jednotu církve, která je Božím darem, a umožňujte její růst – s touto výzvou se dnes dopoledne Benedikt XVI. obrátil k nově jmenovaným kardinálům, které přijal na mimořádné audienci v aule Pavla VI. společně s jejich rodinnými příslušníky a čtyřmi tisíci poutníky. Česká skupina byla jedna z nejpočetnějších. Svatý otec se obrátil k přítomným věřícím v devíti jazycích.

Ať vás tato důležitá a podnětná událost, kterou konzistoř byla, povzbudí k větší lásce k novým kardinálům. Buďte nablízku jejich srdcím a jejich apoštolskému úsilí, naslouchtejte jejich otcovským a učitelským slovům. Buďte sjednoceni s nimi a mezi sebou ve víře a lásce, abyste se stávali stále horlivějšími a odvážnějšími Kristovými svědky.

řekl Svatý otec a zdůraznil, že jmenování nových kardinálů je příležitostí k zamyšlení nad univerzálním posláním církve v dějinách lidstva.

V lidském dění, často tak rušném a rozporuplném, je církev stále přítomna a vnáší do něj Krista, světlo a naději pro celé lidstvo. Jednota s církví a s poselstvím spásy, které šíří, znamená být ukotven v pravdě, posílit smysl pro skutečné hodnoty a setrvat v pokoji za jakýchkoliv okolností.

Při pozdravech v rodných jazycích přítomných 22 kardinálů se Benedikt XVI. obrátil rovněž k Otci kardinálu Dukovi a poutníkům z České republiky.

S láskou zdravím Otce kardinála Dominika Duku a vás, věřící z České republiky, kteří sdílíte jeho radost. Ať ve vás tyto sváteční dny modlitby obnoví lásku ke Kristu a jeho církvi. Všem vám žehnám. Chvála Kristu a Panně Marii.

V závěru Svatý otec vyzval všechny křesťany, aby v dnešní společnosti, vyrovnávající se s nejistotou, svědčili o evangeliu s odvahou a vírou. Kéž by nás blížící se postní doba mohla navrátit k Bohu, loučil se Svatý otec.

Pražský kardinál Otec Dominik Duka v závěru mimořádné audience předal Benediktu XVI. skleněnou sošku Pražského Jezulátka. Jak čteme na webových stránkách pražského arcibiskupství, „kardinála Duku při samotném pozdravu a setkání s papežem doprovázela jeho rodná sestra a neteř. Pražský arcibiskup papeži vyjádřil poděkování jménem stolce sv. Vojtěcha v Praze a místní církve. Připomněl Benediktu XVI., že jako první místo při své návštěvě České republiky v roce 2009 navštívil kostel Panny Marie Vítězné. Jako upomínku na své jmenování kardinálem mu předal moderní ztvárnění Božího Dítěte z českého skla. Kardinál Duka papeži Benediktu XVI. také zopakoval pozvání k návštěvě České republiky při příležitosti jubilea sv. Cyrila a Metoděje v roce 2013.“

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.