Benedikt XVI: Láska se opírá o víru

19.2.2012 

Ve vatikánské bazilice slavil Benedikt XVI. spolu s novými kardinály eucharistii. Pražský arcibiskup Dominik Duka byl jedním ze dvaadvaceti nových členů kardinálského sboru, kteří spolu s Benediktem XVI. koncelebrovali.

Liturgické texty dopolední mše svaté v bazilice sv. Petra byly vzaty ze svátku Stolce sv. Petra, který byl přeložen z 22. února, protože letos na tento den připadá Popeleční středa. Na mši svaté byl spolu s tisícovkou poutníků z České republiky přítomen také ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Několik tisíc věřících se do baziliky nedostalo a sledovali bohoslužbu na náměstí z obrazovek.

Symbol biskupského stolce neboli katedry sv. Petra bylo téma dnešní působivé homilie Benedikta XVI., který mimo jiné řekl:

Církev samotná je jakýmsi oknem, místem, kde se Bůh stává bližním, setkává se s naším světem. Církev neexistuje sama pro sebe, není sobě cílem, nýbrž má odkazovat za sebe, vzhůru, nad nás. Církev je skutečně sama sebou do té míry, v jaké nechává vyzařovat Druhého – s velkým „D“ – od něhož pochází a ke kterému vede. Církev je místem, kde k nám „přichází“ Bůh a odkud „vycházíme“ k Němu. Církev má poslání otevírat svět, který se kloní k uzavírání se do sebe, a přinášet mu světlo, jež přichází shůry a bez něhož by se stal neobyvatelným.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.