Petrův stolec je znamením Kristovy autority

19.2.2012 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,

Tato neděle je tady ve Vatikánu sváteční z důvodu konání konzistoře, na které jsem včera kreoval 22 nových kardinálů. Dnes dopoledne jsem měl to potěšení slavit s nimi společně eucharistii v bazilice sv. Petra, u hrobu apoštola, kterému dal Ježíš jméno „skála“, na které buduje svoji církev (srov. Mt 16,18). Vybízím vás proto všechny, abyste se spojili se mnou v modlitbě za tyto vážené bratry, kteří se mnou nyní více spolupracují ve vedení všeobecné církve a v dosvědčování evangelia až k oběti vlastního života. Vyjadřuje to červená barva jejich oděvů, barva krve a lásky. Někteří z nich pracují v Římě ve službách Svatého stolce, jiní jsou pastýři významných diecézí a další vynikají v dlouhých a cenných studijních aktivitách a vyučování. Nyní jsou součástí kolegia, které těsněji spolupracuje s papežem v jeho službě společenství a evangelizace. Přijměme je s radostí a vzpomeňme na to, co řekl Ježíš dvanácti apoštolům: „Kdo by chtěl být mezi vámi první, ať je otrokem všech. Vždyť ani Syn člověka nepřišel, aby si nechal sloužit, ale aby sloužil a dal svůj život jako výkupné za všechny“ (Mk 10,44-45).

Tato církevní událost spadá do liturgického kontextu svátku Stolce sv. Petra, přeloženého na dnešek, protože 22. února - den tohoto svátku - bude Popeleční středa, začátek postní doby. „Stolec“ je katedra vyhrazená biskupovi. Odtud také plyne název „katedrála“, který předsedá liturgii a vyučuje lid. Katedra svatého Petra, znázorněná v apsidě vatikánské baziliky Berniniho monumentálním sochařským dílem, je symbol zvláštního poslání Petra a jeho nástupců pást Kristovo stádce a zachovávat jej v jednotě a lásce. Již ve druhém století přisuzoval svatý Ignác z Antiochie církvi v Římě zvláštní primát, když o ní ve svém listě Římanům říká, že „předsedá v lásce“. Toto zvláštní poslání služby náleží římskému společenství a jeho biskupovi na základě faktu, že v tomto městě prolili svoji krev - kromě četných jiných mučedníků - apoštolové Petr a Pavel. Vracíme se tak ke svědectví krve a lásky. Petrův stolec je tedy znamením autority, ale té Kristovy založené na víře a lásce.

Drazí přátelé, svěřme nové kardinály mateřské ochraně Nejsvětější Panny, aby jim stále pomáhala v jejich církevní službě a podporovala je ve zkouškách. Panna Maria, Matka církve, pomáhej mě a mým spolupracovníkům neúnavně pracovat na jednotě Božího lidu a šířit poselství spásy ve všech národech a pokorně a odvážně sloužit pravdě v lásce.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.