Čtvrtá veřejná konzistoř Benedikta XVI.

18.2.2012 

O dnešním dopoledni se ve Svatopetrské bazilice konala řádná veřejná konzistoř, již čtvrtá v pořadí během pontifikátu Benedikta XVI. Svatý otec při ní jmenoval 22 nových členů kardinálského sboru a vyhlásil kanonizaci sedmi blahoslavených, která se uskuteční 21. října tohoto roku. Slavnostní obřad začal bohoslužbou slova, po které následovala promluva Svatého otce.

Pozdrav, kterým se Benedikt XVI. obrátil v závěru své promluvy k přítomným státním delegacím, patřil rovněž ministru zahraničí České republiky Karlu Schwarzenbergovi. Itálii, ze které pochází sedm nově jmenovaných kardinálů, zastupoval premiérský pár Montiových. Delegace dalších národů vedli maltský prezident, portugalský ministr zahraničí, španělský ministr vnitra či starosta Berlína.

Po slavnostním ohlášení jmen nových členů kardinálského sboru a jejich kardinálských titulů, noví kardinálové vyznávají svou víru a přísahají poslušnost a věrnost papeži i jeho nástupcům. Jednotliví kardinálové pak přistupují ke Svatému otci, aby od něj obdrželi biret, prsten a listinu, potrvzující kardinálské jmenování a nesoucí jméno římského titulárního kostela, či diakonie. Nový kardinál pak pozdraví papeže i další členy kardinálského sboru pozdravením pokoje.

Dnešní obřad spojil předání tří vnějších znaků kardinálské hodnosti v jednom okamžiku, zatímco dříve se předávaly odděleně při veřejné (biret) a tajné konzistoři (prsten, titulární kostel nebo diakonie). Svatý otec tak ve shodě s konciliární reformou konzistoriálních obřadů, uplatněnou poprvé Pavlem VI. při konzistoři roku 1969, zjednodušil stávající praxi a naopak zdůraznil kontext modlitby. Z obřadů při konzistoři v roce 1969 byly převzaty i úvodní a závěrečná modlitba, ve kterých se připomíná moc, již Pán svěřil své církvi a zejména Petrovu úřadu. Papež se modlí rovněž sám za sebe, aby dobře plnil svěřené poslání.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.