Zaměřte pastýřskou pozornost na rodinu a kulturu

16.2.2012 

V Římě tento týden (13.-17.2.) probíhá druhé sympozium Rady Evropských biskupských konferencí (CCEE) a Sympozia biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru (SECAM/SCEAM) na téma nové evangelizace (plným názvem: Evangelizace dnes – pastorační společenství a spolupráce mezi Afrikou a Evropou. Člověk a Bůh – povolání církve hlásat Boží přítomnost a lásku). První společné setkání evropských a afrických biskupů se uskutečnilo roku 2004. Sympozia se účastí delegáti z afrických a evropských biskupských konferencí, zástupci římské kurie a představitelé církevních organizací „Pomoc trpící církvi“ a „Missio“. Účastníky konference dnes přijal Benedikt XVI., který připomněl plodnost africko-evropského dialogu navzdory odlišným kulturním, sociálním i ekonomickým kontextům:

Pro evropskou církev je setkání s africkou církví vždy milostí, díky naději a radosti, s jakou africké komunity prožívají a komunikují svou víru. Na druhé straně je krásné vidět, jak africká církev, přes mnohé obtíže a potřebu pokoje a smíření, je ochotna svou víru sdílet.

Církev v Africe i Evropě se musí vyrovnávat s mnoha aspekty dnešního sekularizovaného světa, pokračoval Benedikt XVI. a jmenoval v tomto ohledu náboženskou lhostejnost či vágní religiozitu, hedonismus a hodnotovou krizi, šíření prostituce a pornografie. V africké i evropské společnosti však existuje nemálo dobrých sil, zdůraznil Svatý otec, z nichž mnohé pracují při farnostech a mohou se stát vitálními buňkami nové evangelizace.

Zaměřte svou pastýřskou pozornost na rodinu. Tato domácí církev je nejjistější zárukou obnovy společnosti. Rodina, uchovávají zvyky, tradice a rituály víry, je nejvhodnější půdou pro rozkvět povolání. V rodině také nachází opěrný bod formace mladých lidí.

Při utváření nových generací zaujímá důležitou roli kulturní rozměr formace, upozornil Svatý otec přítomné biskupy. Kultura, která vyrůstá z víry, člověk zušlechťuje, zatímco pokřivené kultury způsobují jeho odlištění – četné smutné příklady v Evropě a Africe to mohou doložit, řekl Benedikt XVI. a připomněl biskupům jejich osobní zodpovědnost:

„Vaše osobní svatost musí zářit ve prospěch těch, kteří byli svěřeni vaší pastorační péči a jimž máte sloužit. Váš apoštolát bude sytit modlitba. Biskup musí být zamilován do Krista. Morální autorita a vliv, které podporují výkon vaší právní moci, mohou vycházet pouze ze svatosti vašich životů“ (srov. posynodální exhortace Africae munus, 100).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.