Benedikt XVI.: Vždycky jsme v rukou Božích

15.2.2012 

Do vatikánské auly Pavla VI. si dnes dopoledne přišlo vyslechnout pravidelnou katechezi Svatého otce asi 6 tisíc lidí. Benedikt XVI. pokračoval v tématu modlitby umírajícího Ježíše a v samotném závěru katecheze řekl:

Drazí bratři a sestry, Ježíšova slova na kříži v posledních okamžicích Jeho pozemského života dávají naší modlitbě náročné pokyny, ale také ji otevírají ke klidné důvěře a pevné naději. Ježíšova prosba k Otci, aby odpustil těm, kteří Jej křižují, nás vybízí k obtížnému gestu modlitby také za ty, kteří křivdí a škodí nám. Umějme vždycky odpouštět, aby Boží světlo mohlo osvěcovat jejich srdce. Ježíš nás zve, abychom ve svojí modlitbě prožívali tentýž postoj milosrdenství a lásky, kterou chová Bůh vůči nám. „Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům“ pronášíme denně v modlitbě Otče náš. Současně nám Ježíš, který se v nejzazší chvíli smrti svěřuje naprosto do rukou Boha Otce, předává jistotu, že jakkoli budou tvrdé naše zkoušky, obtížné naše problémy a tíživé utrpení, nikdy nevypadneme z rukou Božích, oněch rukou, které nás stvořily, nesou a provázejí cestou života, protože se řídí nekonečnou a věrnou láskou.

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze Benedikta XVI. je ZDE

Svatý otec mimo jiné pozdravil Italské národní sdružení početných rodin, přičemž zdůraznil, že „v dnešním sociálním kontextu jsou rodiny s vícero dětmi svědectvím víry, odvahy a optimismu, protože bez dětí není budoucnosti!“:

Rád bych, aby byla více prosazována vhodná sociální a legislativní opatření na ochranu a podporu početnějších rodin, protože tyto rodiny jsou bohatstvím a nadějí pro celý stát.

Dnešní program Svatého otce pokračoval ještě odpoledne návštěvou římského semináře, kterou koná vždy v předvečer liturgické památky Matky důvěry, patronky semináře. Papež zde pronesl reflexi na čtení z Písma svatého, lectio divina. Promluvu, kterou Benedikt XVI. - jak při této příležitosti bývá zvykem - pronesl spatra, vám přineseme v našem čtvrtečním pořadu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.