Kardinál Ruini: Ježíšovými současníky se musíme stávat my

11.2.2012 

My se máme stát Ježíšovými současníky, nikoli obráceně, neboť Ježíš, Ukřižovaný a Zmrtvýchvstalý, naším současníkem už je. My se proto máme stávat Jeho současníky cestou opravdové lásky a bratrství, - tak lze shrnout závěrečnou promluvu kard. Camilla Ruiniho na sympoziu nazvaném „Ježíš náš současník“, které právě pod jeho předsednictvím pořádala Italská biskupská konference. Přibližně před 250 lety, předeslal v úvodu své obsáhlé promluvy kard. Ruini, začalo gigantické, historicko-kritické bádání o Ježíši Kristu - největší jaké kdy bylo vedeno o nějaké historické události. Toto bádání postupně přešlo do historické, filosofické, teologické a kulturní diskuse v silném smyslu slova, diskuse značně vzrušené, která zatím nejeví známky konce. Tehdy také přešel do obecné mentality názor, podle něhož se význam a věčná platnost konkrétní historické události snižuje v závislosti na tom, jak se od ní současnost historicky vzdaluje. A to má zásadní dopad právě na vztah současníků k události Ježíše Krista.

Čtyřdenní sympozium, které se konalo v Římě (9.-11.2), mělo za cíl prozkoumat různé formy Ježíšovy přítomnosti v dějinách, v kultuře a životě dnešních lidí. Kardinál Ruini odpověděl v závěru své přednášky také na mírně znepokojivou otázku, která kolovala v kuloárech sympozia, totiž zda v Itálii a vůbec na Západě dnešní mládež, která Ježíše v mnoha ohledech obdivuje a miluje, neztrácí víru v Něho, když v konkrétním životě odhlíží od skutečného a živého Ježíše, a přitom Jej možná nahrazuje imaginárním Ježíšem, vyprodukovaným špatnou literaturou nebo vykonstruovaným podle měřítek našeho gusta?

Na tuto otázku neexistuje předem daná odpověď, která by byla schopna předpovědět budoucnost víry v Itálii a na Západě. Naše budoucnost je totiž otevřená naší svobodě a ještě předtím svobodě Boha a Božímu milosrdenství.

Existuje však odpověď, pokračoval kardinál Ruini, která je přesná a závazná pro každého věřícího, nepředvídá výsledky, ale indikuje náš úkol. Touto odpovědí je jedno z nejstarších a nejpůvodnějších slov křesťanské víry, totiž poslání, misie:

Dnes evidentně nestačí, aby jen někteří členové církve žili svou víru jako poslání v dalekých zemích nebo ve své vlasti. Ježíš zůstane vždycky naším současníkem, protože žije spolu s námi a pro nás ve věčné přítomnosti Boha. Abychom však také my žili jako jeho současníci, s ním a pro něho, je podle mého mínění nezbytné, aby se naše poslání vrátilo k tomu, čím bylo na začátku: životní volbou, která se týká celého křesťanského společenství a každého jeho člena podle konkrétní životního stavu.

Uzavřel dnes kardinál Ruini sympozium „Ježíš náš současník“.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.