Sympózium Ježíš náš současník

10.2.2012 

Příběh Ježíše z Nazareta, v jehož jménu také dnes věřící na různých místech světa snáší utrpení a pronásledování, nesmí být omezen na vzdálenou minulost, nýbrž je rozhodují pro naši víru dnes. Benedikt XVI. to napsal v poselství k mezinárodnímu sympóziu „Ježíš, náš současník“, které bylo včera odpoledne zahájeno v Římě v rámci tzv. Kulturního projektu Italské biskupské konference.
„Ježíš – píše papež – vstoupil do lidských dějin a žije v nich i nadále, žije se svou mocí a krásou v onom křehkém těle, jímž je Církev, která vždy vznovu potřebuje očištění, ale je také nevyčerpatelně naplněna Boží láskou.“ Jeho současnost – podotýká dále Svatý otec – se zvláštním způsobem ukazuje v Eucharistii.
Po přečtení papežského poselství předseda italské biskupské konference, kard. Angelo Bagnasco, připomněl, že právě víra činí věřící Ježíšovými současníky. Oddělování Krista a jeho církve – dodal – končí zpravidla zkreslením obou dvou:

„Kristus bez Církve se snadno stane čímsi manipulovatelným, deformovatelným podle osobního vkusu, a naopak Církev bez Krista se redukuje na pouze lidskou strukturu, která je pak jako taková strukturou mocenskou.“

Církev ovšem – pokračoval kard. Bagnasco – může být také zraněna hříchem: „pohoršení, nevěrnost, křehkost jednotlivců je vždycky možná“. Církev je tedy svatá, ale zároveň vždy potřebuje očištění, aby nechávala zazářit Kristovo světlo mezi lidmi.

Ježíšův příběh není věcí minulosti, ale překonává čas a vždy zachovává rozměr současnosti. Milánský arcibiskup, kard. Angelo Scola, o tom mluvil při diskusi nad knihou Josepha Ratzingera – Benedikta XVI. „Ježíš Nazaretský. Od vjezdu do Jeruzaléma po vzkříšení“. Pro náš rozhlas řekl:

„Vzkříšení je ohniskem, které nám dovoluje číst celé Písmo, a skrze svědectví Apoštolů, jež se vine celými dějinami, dovoluje nám samým mít účast na novém životě, kterým je Ježíš. Právě o to jde také na tomto sympóziu. Chceme se snažit lépe pochopit, že Ježíš není věcí minulosti, nýbrž je živý, protože ve vzkříšení přemohl čas a stal se současným v každém okamžiku. Proto také může doprovázet život každého z nás.“

- říká kard. Angelo Scola k veřejnému sympóziu „Ježíš náš současník“, které od 9. do 11. února probíhá v římském Auditoriu Conciliazione pod patronátem Italské biskupské konference.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.