Nadace Jana Pavla II. pro Sahel u Svatého otce

10.2.2012 

Afrika je kontinentem naděje, zdůraznil dnes dopoledne Benedikt XVI., když přijal členy nadace Jana Pavla II. pro Sahel v rámci jejich každoročního setkání. Svatý otec se poté obrátil s naléhavou výzvou k mezinárodnímu společenství:

„Sahel byl v uplynulých měsících naneštěstí opětovně silně ohrožen nedostatkem potravinových zdrojů a hladomorem, které jsou důsledkem nedostatku srážek a pokračující dezertifikací. Vyzývám mezinárodní společenství, aby se vážně zabývalo extrémní chudobou tamního obyvatelstva, jehož životní podmínky se zhoršují. Chtěl bych k tomuto úsilí povzbudit také církevní organismy, které se angažují v této oblasti.“

Nadace Jana Pavla II. pracuje v afrických zemích s převahou muslimského obyvatelstva. Posláním církve není měnit jejich politický či sociální řád, nýbrž přinášet Kristovo světlo, které vše proměňuje. Benedikt XVI. vyjádřil své potěšení nad dobrými vztahy s islámem, které dosvědčují, že milosrdenství přesahuje hranice národů, kultur a náboženství. Svatý otec se poté vrátil ke své poslední apoštolské cestě:

Afrika bývala popisována omezeným a často ponižujícím způsobem jako světadíl nekonečných a neřešitelných problémů. Avšak Afrika, která přijala radostnou zvěst, je dnes naopak kontinentem naděje a budoucnosti. Posynodální exhortace, kterou jsem předal při své poslední cestě do Beninu, říká: Afriko, staň se poselstvím radosti pro církev a celý svět. Nadace Jana Pavla II. pro Sahel je toho velkým svědectvím,“

řekl Svatý otec a vyzval členy nadace k trvalé duchovní a profesionální formaci. Charitativní činnost musí stále doprovázet modlitba a duchovní obrácení, stejně jako láska je měřítkem veškeré aktivity, uzavřel Benedikt XVI. své setkání s nadací Jana Pavla II. pro Sahel.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.