Telegram Benedikta XVI. po tragédii v Riu

8.2.2012 

Vatikánský státní sekretář zaslal jménem Svatého otce telegram arcibiskupovi brazilské metropole Rio de Janeiro. Kardinál Tarcisio Bertone v něm vyjadřuje duchovní blízkost Benedikta XVI. obětem neštěstí v centru města. Při sesuvu tří budov zde 25. ledna přišlo o život několik lidí a desítky jich byly zraněny. Svatý otec je hluboce zarmoucen důsledky této tragédie a ujišťuje svou modlitbou a požehnáním všechny zasažené.

Neštěstí v Riu oddálilo oficiální zveřejnění loga Světových dnů mládeže, které bude brazilské město hostit od 23. do 28. července 2013. Organizátoři nakonec zvolili ke slavnostnímu uvedení loga včerejší večer. Autorem znaku příštích SDM je pětadvacetiletý grafický a reklamní designér Gustavo Huguenin.

“Jsem šťastný, že má práce bude využita při největším katolickém světovém shromáždění se Svatým otcem a že tento obrázek bude spojován s osobním setkáním mladých celého světa s Kristem při SDM v Riu”, uvedl mladý výtvarník. Gustavo Huguenin se účastní života své farnosti v Cantagalo (diecéze Nova Friburgo) a je členem modlitební skupiny charismatické obnovy. Světového setkání mládeže se dosud neúčastnil, avšak jeho poslední dvanáctou madridskou edici sledoval po internetu.

Před výtvarným ztvárněním loga si připomněl moto příštího setkání mládeže, kterým je Kristova výzva "Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky." (Mt 28, 19), říká brazilský designér. “Od počátku jsem měl před očima obraz Krista Spasitele, který mne již neopustil. Je to univerzální symbol Rio de Janeira, ale má také co do činění s tématem. Chtěl jsem graficky vyjádřit tři pojmy – Ježíše, učedníka a nějaký odkaz k národům. Ježíše zastupuje obrys sochy Krista Spasitele. Učedníka vyjadřuje srdce, neboť učedník je ten, kdo nosí v srdci Krista. A národy jsou ztvárněny okolními barevnými tvary, které připomínají Rio, jeho hory a moře”, přibližuje logo příštích Světových dní mládeže jeho autor.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.