Poselství Benedikta XVI. účastníkům sympozia o sexuálním zneužívání v katolické církvi

7.2.2012 

“Zásadní starostí křesťanského společenství se musí stát proces vyléčení obětí, který musí jít ruku v ruce s hlubokou obnovou církve na všech jejích úrovních”, píše kardinál Tarcisio Bertone jménem Svatého otce v poselství, jehož četbou bylo včera večer zahájeno sympozium o problematice sexuálního zneužívání mladistvých některými členy katolické církve.

“Svatý otec proto podporuje a povzbuzuje každé úsilí, které pomocí evangelní lásky poskytuje dětem a zranitelným dospělým lidem takové církevní prostředí, jež je vede k lidskému a duchovnímu růstu”, pokračuje vatikánský státní sekretář. Benedikt XVI. vyzývá účastníky sympozia, aby na základě širokého spektra shromážděných zkušeností vytvářeli v církvi kulturu účinné ochrany a podpory obětí pohlavního zneužití, uvádí se dále v poselství účastníkům konference.

Delegáty ze sto deseti biskupských konferencí a třicet čtyři představených řeholních institutů na papežské Gregoriánské univerzitě přivítal kardinál William Levada, prefekt Kongregace pro nauku víry. Sympozium na římské Gregoriáně potrvá až do čtvrtka 9. února. Českou republiku na něm zastupuje doktor kanonického práva Mons. Karel Orlita.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.