Evangelizace přináší hojné plody

6.2.2012 

Nevelké peněžní půjčky mohou změnit život celé společnosti. Přesvědčila se o tom vietnamská Charita působící v prostředí tamějších horalů z diecéze Kontum. Během třech let poskytla katolická charitativní agentura mikrokredity přibližně 600 rodinám za více než 100 tisíc euro. Cílem půjček je nejenom rozvoj malých vesnických hospodářství, ale také povzbuzení Vietnamců k tomu, aby posílali děti do škol. Fondy jsou nejprve využívány na zvýšení potravinové produkce, jejíž zisky pak plynou do vzdělání tamějších dětí a mládeže. Vietnamská Charita učí příjemce půjček dělat si domácí rozpočty a plánovat výdaje v dlouhodobější perspektivě. Organizovány jsou také výměny odborníků mezi vietnamskými diecézemi. Posledním krokem, ke kterému se zavazuje příjemce mikrokreditu je život ve farnosti a solidarita s druhými.

Diecéze Kontum leží na náhorní planině v prostředním Vietnamu a je nejchudší oblastí této jihoasijské země. Na jejím území žije mnoho etnických skupin, ke kterým dosud nedorazila civilizace. Katolická církev koná mezi zdejšími horaly první evangelizaci, která přináší velké plody. Každoročně zde jezuitští a redemptorističtí misionáři připraví na křest desetitisíce zdejších obyvatel. Vyvolává to pochopitelně obavy u komunistických vládců. Část území této vietnamské provincie je katolických kněžím úředně zapovězená, ale nebrání to rozvoji církve, zvláště prostřednictvím laických katechetů.

V lednu navštívil Vietnam generální představený jezuitů P. Adolfo Nicolas. Byla to neoficiální návštěva, ale samotné dovolení komunistické vlády je dobrým znamením vzájemných vztahů mezi státem a církví, třebaže návštěva byla omezena na jediný řeholní dům v Ho Či Minově městě. Jezuité jsou pokládáni za důležitý opěrný bod pro tamější katolíky. Ve svých misiích kladou důraz na pastoraci mládeže a misie přímo v terénu. Na vstup do Tovaryšstva Ježíšova čeká více než 150 kandidátů. Průměrná čekací doba na přijetí jsou tři roky a podmínkou je ukončené vysokoškolské vzdělání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.