Vatikánská observatoř pořádá výstavu v Pise

6.2.2012 

„Příběhy z jiného světa – vesmír kolem nás.“ Tak zní titul výstavy, na níž spolupracuje Vatikánská astronomická observatoř s italským Národním institutem jaderné fyziky a fyzikální fakulty Univerzity v Pise. Jak uvedli autoři projektu při vatikánské prezentaci minulý týden (2. února), výstava má ukazovat dobrodružství člověka objevujícího vesmír a jeho strukturu, jak v neohraničených prostorech kosmu, tak i v tajemném nitru mikrosvěta hmoty.

Na výstavě, otevřené od března do června v Pise, bude možné zhlédnout mimo jiné historické vědecké traktáty, rukopisy a dokumenty, některé dosud nepublikované, stejně jako dávné nástroje k pozorování vesmíru. Velká část exponátů pochází ze sbírek Vatikánské astronomické observatoře. Bude možné seznámit se také se současným bádáním italských fyziků.

Zvláštní oddíl expozice bude věnován kard. Pietru Maffiemu, italskému astronomovi a pisánskému biskupovi, který žil na přelomu 19. a 20. století. Jak upozornil ředitel Vatikánské observatoře, P. José Funes SJ, tato osobnost náležející do světa církve i vědy je zároveň symbolem jejich spolupráce, významným zejména pro mladou generaci. „Výstava, otevřená pro všechny, je adresována zejména mládeži. Benedikt XVI. v promluvě k anglickým studentů během své apoštolské cesty v roce 2010 řekl, že každý školní předmět je částí většího obrazu, a vybídl je, aby se nikdy nestali lidmi s úzkým horizontem. Přál bych si, aby tato výstava posloužila rozšíření horizontů mladých generací,“ řekl na prezentaci výstavy argentinský jezuita a astronom.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.