Katolický kněz nemůže mlčet vůči zlu

1.2.2012 

„Nejsem žádný hrdina. Katolický kněz, který je konfrontován se zlem, nemůže mlčet“, říká pro Vatikánský rozhlas farář jihoitalské obce Cetraro v kraji Kalábrie, nechvalně proslulého působením zločinecké organizace 'Ndrangheta. Otec Ennio Stamíle se v uplynulých dnech stal terčem více či méně výmluvných výhrůžek, namířených proti jeho osobě. Jsou zřejmě reakcí na naši pastorační činnost, která se někdy stává rovněž obžalobou, vysvětluje jihoitalský kněz. Obžalobě však vždy předchází hlásání, dodává.

„Je zřejmé, že toto pranýřování zla není v kulturně zaostalém prostředí vnímáno jako výzva k obrácení, nýbrž jako hozená rukavice...Stejně tak není vhodné, když média používají své šablony a říkají: kněz proti mafii, proti ´ndranghetě. Kněz, jako křesťan, není proti nikomu. Stojíme na straně člověka, jakéhokoliv člověka, i toho, který se mýlí. To je naše poslání – nemáme zájmy, které bychom měli hájit, ale prorocké poslání, které máme vykonávat.“

Jih Itálie potřebuje lidi, kteří se každodenně zasazují o spravedlnost, legalitu, solidaritu. A k tomu nepotřebujeme hrdiny, uzavírá pro Vatikánský rozhlas farář kalabrijské obce Cetraro.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.