Telegram Svatého otce k úmrtí kardinála Bevilacquy

1.2.2012 

Vě věku 88 let včera zemřel po dlouhé nemoci emeritní filadelfský arcibiskup, kard. Anthony Joseph Bevilacqua. Byl synem jihoitalských emigrantů, kteří přes svou neznalost angličtiny a skromné poměry usilovali o nejvyšší dosažitelné vzdělání pro svých jedenáct dětí. Anthony Bevilacqua se narodil v New Yorku (1923), již velmi záhy pocítil volání ke kněžství a po seminárních studiích byl roku 1943 vysvěcen na kněze v brooklynské katedrále sv. Jakuba. Po tříletém působení v newyorských farnostech byl poslán do Říma, kde absolvoval studia kanonického práva na papežské Gregoriánské univerzitě. Ve Spojených státech ještě následně vystudoval politickou vědu a občanské právo. Od šedesátých let působil jako kancléř brooklynské diecéze a od roku 1981 jako její pomocný biskup. O dva roky později jej bl. Jan Pavel II. jmenoval biskupem pittsburské diecéze a konečně v únoru 1988 filadelfským arcibiskupem. Kardinálem byl jmenován při konzistoři v červnu 1991.

Benedikt XVI. zaslal kondolenční telegram současnému filadelfskému arcibiskupovi, Mons. Charlesi Chaputovi. Připomíná v něm, že zesnulý kardinál Bevilaqua dlouhodobě usiloval o sociální spravedlnost, věnoval zvláštní pastorační péči přistěhovalcům a po druhém Vatikánském koncilu přispěl svým odborným posudkem k revizi kanonického práva.

Pokud započteme 22 nově jmenovaných kardinálů, čítá kardinálský sbor po smrti emeritního filadelfského arcibiskupa 213 členů, z nichž 125 má právo volit papeže.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.