„Římská škola mučedníků“ oslavila jubileum

30.1.2012 

650 let existence oslavila 27. ledna „římská škola mučedníků“. Tak se říkalo ve Věčném městě anglické koleji, a to proto, že v době reformace se právě tam vzdělávali angličtí a welští seminaristé, kteří se po vysvěcení tajně vraceli do vlasti, kde na ně čekalo téměř jisté mučednictví. Díky tomu má anglická kolej dosud rekordní počet svatých absolventů. 10 z nich bylo oficiálně svatořečeno.

Anglická kolej byla nejprve útulkem pro poutníky přicházející do Říma. K tomu účelu vznikla během jubilejního roku 1350. V Římě sídlící Angličané založili Bratrstvo sv. Tomáše z Canterbury a společným úsilím koupili dům v centru města, nedaleko Campo dei Fiori. Po schizmatu Jindřicha VIII. byl poutní dům změněn na kolej pro budoucí kněze, na již vzpomínanou „školu mučedníků“. Zároveň ovšem kolej nikdy neztratila ani svou prvotní funkci. V budově bydleli např. angličtí biskupové během vatikánských koncilů a primas anglikánského společenství, arcibiskup Micheal Ramsey, když byl v roce 1966 na historické návštěvě Pavla VI.

V roce 1979 kolej navštívil Jan Pavel II. a letos se chystají uvítat Benedikta XVI. Studentů je v posledních letech na západní poměry překvapivě mnoho: 45, z toho 7 kněží a 38 seminaristů. Čtyři z nich pocházejí ze skandinávských zemí a ostatní jsou rodilí Angličané a Welšané.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.