Benedikt XVI. k beatifikaci Hildegardy Burjan

29.1.2012 

Na náměstí sv. Petra se sešlo přibližně 40 tisíc lidí. Benedikt XVI. ve svém pravidelné polední promluvě před modlitbou Anděl Páně podal krátký výklad nedělního evangelia a potom dodal:

Dnes byla ve Vídni blahořečena Hildegarda Burjan, věřící laička, matka rodiny, žijící na přelomu 19. a 20. století a zakladatelka Společnosti sester Caritas socialis. Chvalme Pána za toto krásné svědectví evangelia.

Na tuto neděli připadá Světový den malomocných. Chtěl bych pozdravit Italskou asociaci přátel Roula Follereau a povzbudit všechny, kdo trpí touto nemocí, jakož i ty, kdo se o ně různými způsoby starají, aby usilovali o odstranění chudoby a marginalizace, jež jsou pravou příčinou šíření této nákazy.

Kromě toho připomínám také Mezinárodní den modliteb za pokoj ve Svaté zemi. V hlubokém společenství s latinským patriarchou Jeruzaléma a Kustodem Svaté země prosme o dar pokoje pro tuto zemi požehnanou Bohem.

Papež pak společně s dvěma dětmi z italské Katolické akce vypustili na svobodu dvě bílé holubice, které však papežské apartmá opouštěly jen zdráhavě. „Nechce se jim z papežského domu?“ – podivil se Benedikt XVI.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.