Na cestě ke kněžství je nejdůležitější osobní vztah k Bohu v Ježíši Kristu

26.1.2012 

Benedikt XVI. dnes v poledne přijal v Klementinském sále Apoštolského paláce na soukromé audienci představené a seminaristy tří papežských seminářů italských krajů Kampánie, Kalábrie a Umbrie, které byly založeny právě před sto lety. Svatý otec ve své promluvě připomněl, že slučování diecézních seminářů do regionálních společně s reformou teologických studií podstatně zvýšilo na počátku dvacátého století kvalitu formace budoucích kněží. Významnou roli v tomto ohledu sehrálo Tovaryšstvo Ježíšovo, jemuž bylo svěřeno vedení pěti italských krajských seminářů. Papež zdůraznil, že i v dnešní době si regionální semináře uchovávají svou důležitost – jako mezistupně mezi univerzální a partikulární církví a jako místo setkávání studentů z různých diecézních zázemí.

Dnešní kulturní kontext vyžaduje po budoucích kněžích důkladnou filosoficko-teologickou přípravu. (...) Teologické studium musí být navíc účinně provázáno s životem modlitby. Je nezbytné, aby se výkon kněžského úřadu ve svých mnohých projevech harmonicky doplňoval s duchovním životem. „Pro kněze, který má doprovázet druhé na jejich životní cestě až na práh smrti, je důležité, aby se sám vyznačoval správnou rovnováhou mezi srdcem a intelektem, rozumem a city, tělem a duší a aby byl lidsky „celistvý“..

citoval Benedikt XVI. z listu seminaristům ( List seminaristům, čl. 6, 18. října 2010), který jim adresoval vloni na závěr Kněžského roku. Z těchto důvodů je nutné věnovat velkou pozornost lidskému rozměru kněžské formace

Stavíme se před Boha ve svém lidství, abychom vystoupili před svými bratry jako ryzí „mužové Boží“, neboť „ten, kdo se chce stát knězem, musí být především „mužem Božím“, jak jej popisuje svatý Pavel svému žáku Timoteovi (1 Tim 6,11). Proto je nejdůležitější věcí na cestě ke kněžství a během celého kněžského života osobní vztah k Bohu v Ježíši Kristu.“,

vyzdvihl Svatý otec a neopomněl zakončit slovy svého předchůdce bl. Jana XXIII., starými půl století : Svět očekává světce, a to především. Spíše než vzdělaných a výřečných kněží, kteří drží krok s dobou, je zapotřebí kněží svatých a posvěcujících ( audience představených a seminaristů papežského semináře kraje Kampánie u příležitosti 50. výročí jeho založení).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.