Výstava o Druhém vatikánském koncilu v bazilice sv. Pavla za hradbami

25.1.2012 

Benedikt XVI. dnes večer slavil nešpory v bazilice sv. Pavla za hradbami u příležitosti svátku Obrácení sv. Pavla a na závěr Týdne modliteb za jednotu křesťanů. Liturgie se účastnily různé ekumenické delegace - zastupovaly římské církve a církevní společenství, ekumenické sdružení křesťanů Global Christian Forum a polské církevní komunity. Dále byli přítomni rektoři a studenti římských papežských univerzit a studenti Ekumenického institutu ve švýcarském Bossey, který je formačním centrem Světové rady církví.

V souvislosti s návštěvou Svatého otce byla v bazilice sv. Pavla za hradbami zahájena výstava Sanctus Paulus extramoenia et Concilium Oecumenicum Vaticanum II. Právě před padesáti třemi roky - 25. ledna 1959 - v jednom ze sálů přilehlého benediktinského opatství papež Jan XXIII., po slavné bohoslužbě v bazilice, oznámil přítomným kardinálům a dalším osobnostem svůj záměr svolat „nový“ církevní koncil.

Exponáty na výstavu, kterou hostí obrazárna baziliky sv. Pavla, poskytly všechny vatikánské instituce – některé z nich patří ke skutečným unikátům. Vatikánský státní sekretariát dodal rukopisy promluv Jana XXIII. z vyhlášení koncilu a jeho zahájení, či „služební pas“, vyhotovený Svatým stolcem na jméno Karol Wojtyła, který umožnil mladému krakovskému biskupovi vycestovat do Svaté země spolu s dalšími koncilními otci.

Návštěvník dále shlédne dobová vydání vatikánského deníku L´Osservatore Romano, pamětní mince, medaile a filatelistické emise, stejně jako liturgické předměty věnované bazilice sv. Pavla Janem XXIII. při jeho návštěvě. Vatikánský rozhlas zajistil archivní nahrávky, s jejichž pomocí bylo sestaveno patnáctiminutové dokumentární pásmo. Podlahu výstavního sálu zase pokryla ocelová deska, na níž byl laserovým parprskem vyznačen plán celého komplexu baziliky sv. Pavla s benediktinským opatstvím, včetně světelného označení přesného místa vyhlášení koncilu.

Výstava je doprovázena výkladem v angličtině a italštině a zůstane otevřena po celý Rok víry, tedy až do 24. listopadu 2013.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.