Vztah států a církve může vytvářet most mezi hradbami národních egoismů

19.1.2012 

říká prof. Mario Monti, italský premiér

Setkání se Svatým otcem pro mne bylo hlubokým a nezapomenutelným zážitkem. (...) Papež má silné ruce, na kterých spočívají břemena mnohých; jeho ruce dodávají jistotu, neboť i on sám se nechá podpírat ...

řekl italský premiér prof. Mario Monti redaktorům Vatikánského rozhlasu, kterým poskytl exklusivní rozhovor v souvislosti se sobotní audiencí u Benedikta XVI. Předseda italského úřednického kabinetu zprvu hovořil o vztahu církve a státu:

V rozsáhlém prostoru globalizovaného světa, v kterém se rozvolňuje samotný pojem hranic, může vztah států a církve vytvářet most, průchod mezi hradbami nacionalistických egoismů, který posiluje smysl příslušnosti, značící úctu, odpovědnost, solidaritu. Tradice se stává obohacením identity a jejím zdrojem, znovuobjevením společenství jako možnosti vykoupení pro každého člověka, dějiny a životní perspektivu.

Na otázku, zda současná krize má svůj původ v etické krizi a propadu hodnot a zda se na jejím vzniku podílely sekularizace a oslabení křesťanských kořenů Evropy, italský ministerský předseda odpovídá:

Víme o krizi a jejích často dramatických materiálních důsledcích, již tolik toho nevíme o neméně vážné skryté chudobě, kterou zapříčinila a jejímž výrazem je emarginace, ztráta naděje, nízká porodnost, rozpad společenství, rodin, spolků. Často nevidíme dramata a vnitřní poušť, které postihují rovněž mladé lidi. Na ztrátu smyslu, kterou v lidské každodennosti hospodářská krize latentně zapříčinila, jsou nejúčinnější odpovědí spravedlnost a pokoj. K překonání krize po všech jejích závažných stránkách je zapotřebí hledět do budoucnosti s odvahou, s nadějí, avšak je také nutno opětovně odhalit vlastní kořeny,

míní italský ministerský předseda v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas, který se dále soustředil na rozpor mezi skutečností a zákonností v mnoha evropských zemích.

Je především třeba se zamyslet nad hodnotou občanského soužití a důvěryhodností institucí. Představitelé institucí mají dostát své úloze „se ctí a disciplínou“, jak stojí v naší ústavě. Občané mají právo požadovat důvěryhodné a transparentní vystupování, avšak rozumný řád a korektní vztah mezi veřejným míněním a institucemi nelze nastolit tím, že dáme příliš volný průchod sociální nespokojenosti.

„Stojím v čele úřednické vlády“, dodává Mario Monti, „a proto mohu nestranně prohlásit, že nepolitika a antiparlamentarismus působí škody, které se časem mohou projevit jako léčky. Každý subjekt, individuální či kolektivní, soukromý či veřejný, je povolán k tomu, aby se zlepšoval, ať už je role, kterou zaujímá, malá nebo velká...“

Co však znamená být důvěryhodný? Věřím, že to v první řadě znamená nadřadit veřejné dobro jakémukoliv stranickému zájmu. Smysl pro stát se poměřuje vůlí a důsledností, s jakou každý z nás učiní povědomí o demokracii a cit pro ni normou vlastního života s náročností vůči sobě a v solidaritě s ostatními.

Magisterium Svatého otce a jeho silné osobní svědectví, Svatý stolec a Italská biskupská konference jsou při službě veřejnému dobru důležitým hnacím motorem, avšak i kritickým prvkem, zdůraznil předseda italské vlády. Před požadavkem společného dobra nelze utéct, jak to zřetelně vyjádřil Benedikt XVI. nedlouho po svém zvolení výrokem: „neutíkat ze strachu před vlky“.

Občané a instituce nemají na krizi reagovat útěkem jako před vlky, nýbrž svou pevnou jednotou. Můžeme říci slovy Svatého otce: je třeba nalézt cestu pomocí svého rozumu, což neznamená vypovědět víru do osobní niternosti, ba právě naopak. Znamená to opětovně potvrdit její autonomii vůči politice a neučinit z ní – řečeno slovy Josepha Ratzingera – pouhý teoretický závěr, plynoucí z určité koncepce světa.

řekl Vatikánskému rozhlasu italský ministerský předseda Mario Monti po audienci u Svatého otce.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.