Benedikt XVI.: Je třeba, aby křesťané dospěli ke shodě v antropologických otázkách

19.1.2012 

Benedikt XVI. dnes přijal ekumenickou delegaci z Finska, která každoročně přijíždí do Vatikánu na pouť u příležitosti svátku zemského patrona sv. Jindřicha, biskupa z Uppsaly a mučedníka. Delegaci vedli helsinský římsko-katolický biskup Teemu Jyrki Juhani Sippo, SCI, a luteránský biskup Seppo Häkkinen z finské diecéze Mikkeli.
Svatý otec ve své promluvě vyjádřil naději, že prohlubující se přátelství mezi katolíky, luterány a všemi dalšími křesťany ve Finsku přinese svědectví dnešnímu světu, který příliš často postrádá správné vedení a touží zaslechnout poselství naděje, a uspíší také vyřešení existujících rozdílností.

V poslední době se názory křesťanů různily v etických otázkách, týkajících se zejména patřičného vnímání lidské přirozenosti a její důstojnosti. Je zapotřebí, aby křesťané dospěli ke hluboké shodě v antropologických záležitostech, což může napomoci společnosti a politikům, aby přijímaly moudrá a správná rozhodnutí o důležitých tématech v oblasti lidského života, rodiny a sexuality,

řekl Benedikt XVI. a připomněl nedávné ekumenické švédsko-finské prohlášení o bilaterálním dialogu, které nejenom odráží smíření katolíků s luterány, pojaté jako vzájemnou omluvu, avšak rovněž křesťany vyzývá k napodobení Krista skutkem a životem.

Vědomí, že Bůh láskyplně zasahuje do našich dějin, nás učí, abychom se příliš nezaměřovali na to, čeho můžeme dosáhnout vlastními silami. Naše touha po plné, viditelné jednotě křesťanů vyžaduje trpělivé a důvěřivé čekání – nikoliv bezmocné či pasivní, nýbrž hluboce důvěřující v jednotu jako skutečný Boží dar, který není naším úspěchem. Takovéto trpělivé čekání v naději modlitby nás proměňuje a připravuje na viditelnou jednotu – nikoliv takovou, jakou plánujeme, nýbrž tu, kterou nám dává Bůh,

uzavřel Svatý otec svou promluvu k finské ekumenické delegaci při její tradiční pouti do Vatikánu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.