Únos dvou kněží v Súdánu

18.1.2012 

V severosúdánském městě Rabak, které leží na jih od hlavního města Chartúmu, byli v neděli uneseni dva katoličtí kněží, farář z kostela sv. Josefíny Bakhity a jeho asistent. Únosci slíbili, že zajatce osvobodí do úterního večera, avšak dosud se tak nestalo. Zprávu o únosu zveřejnil chartúmský pomocný biskup mons. Daniel Adwork Kur prostřednictvím prohlášení pro papežskou nadaci “Pomoc trpící církvi”. Súdánská policie považuje únos za akci jihosúdánských povstalců, o čemž je přesvědčen také jeden z tamních řeholníků, který hovořil pro Vatikánský rozhlas při zachování anonymity z bezpečnostních důvodů:

Jsou v zásadě nespokojení s politickou situací, která se na jihu vytvořila. Možná mají pocit, že vláda nebere dostatečný ohled na jejich regiony, a proto organizují jakýsi vnitřní protest – získávají lidi pomocí únosů nebo požadují za unesené výkupné, či se zmocňují objektů, které jsou pro jejich cíle užitečné”,

komentuje italský řeholník únos dvou katolických kněží ze severního Súdánu. Názory na politickou motivaci činu se dosud nicméně různí; jisté však je, že zprávy o obdobných násilných činech v zemi přibývají.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.