20. výročí předání Kříže Světových dnů mládeže

22.4.2004 

Před dvaceti lety, 22 dubna 1984, na závěr Svatého roku Vykoupení, Jan Pavel II. předal mladým v Římě kříž Světových dnů mládeže. Od té doby kříž Světových dnů mládeže procestoval celý svět. Byl v Buenos Aires, Santiagu de Compostela, Czenstochové, Denveru, Manile, Torontu a v současné době putuje napříč celým Německem v očekávání blížícího se Světového setkání mladých, které bude v Kolíně v roce 2005. Dnes v 17 hodin bylo v Mezinárodním centru mládeže sv. Vavřince v Římě vzpomínkové setkání u příležitosti tohoto výročí, které organizuje Papežská rada pro laiky. Předseda tohoto úřadu, arcibiskup Stanislav Rylko, k této události uvedl:

"Kdo by chtěl hlouběji pochopit význam Světových dnů mládeže, musí se vrátit k závěrečné slavnosti Jubilea Vykoupení: v tomto prorockém gestu lze vidět skutečný původ Světových dnů mládeže. Před dvaceti lety Jan Pavel II. se obrátil k mládeži se slovy: ?Svěřuji vám Kristův Kříž! Neste ho do světa jako znamení lásky Pána Ježíše k lidstvu a hlásejte všem, že jen Vzkříšený Kristus je spásou a vykoupením?. Tímto předáním chtěl papež dát mladým mocný opěrný bod: Kristův kříž. Jednoduchý dřevěný kříž a snad právě proto tak výmluvný ve svém poselství. U tohoto kříže se zrodily Světové dny mládeže. Tento kříž je všechny doprovázel, prošel všechny kontinenty, a všechny cesty světa."

Na otázku, co může představovat Kříž Světových dnů mládeže pro mladé, arcibiskup Rylko odpověděl:

"Skrze tento kříž nám Jan Pavel II. připomíná že při formaci mladých je třeba se vrátit k základnímu, a to je odvaha hlásat Krista v srdci jeho tajemství, kterým je jeho vzkříšení. Odvážit se předložit mladým Kristův kříž je velkou pastorační výzvou dneška. Nemůže se oslabit evangelní poselství v domnění, že bude pro mladé ?pochopitelnější?: mladí chtějí potkat a poznat opravdového Krista, toho, který pro lásku k člověku neváhal vzít na sebe svůj kříž. V této chvíli kříž započal svoji pouť napříč německými diecézemi, kdy mladí se již připravují na Světové setkání mládeže v Kolíně v roce 2005. Mladí jsou znovu voláni ke konfrontaci s Kristem a jeho křížem, který se nás stále ptá: ?Za koho považují lidé Syna člověka?? (Mt 16,13)."

Právě v této konfrontaci je podle arcibiskupa Rylka klíč k úspěchu celého pastoračního působení církve.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.