Kalvárie pákistánských křesťanů

16.1.2012 

V některých předměstských čtvrtích města Karáčí dochází ke hromadnému znásilňování a mučení dětí z křesťanských rodin. Zločiny jsou ze strany státu přecházeny mlčením a mezi tamějšími křesťany vyvolávají děs. Tuto obžalobu vyslovil jeden z pákistánských poslanců Michael Javed pro agenturu Fides. Křesťanské rodiny čtvrtí Essa Nagri, Ayub Goth a Bhittaiabad jsou již několik měsíců pod tlakem nevypověditelného násilí. Oběti prožívají skutečnou kalvárii. Neodvažují se však žádat o zastání u příslušných úřadů, protože mají oprávněný strach, že by se situace ještě zhoršila.

„Zaregistrovali jsme 15 případů znásilnění, říká zmíněný poslanec. Ve čtvrti Essa Nagri existují mučírny, kam jsou shromažďovány děti z křesťanských rodin a znásilňovány - za jejich vrácení musejí rodiče platit výkupné ve výši 100 tisíc rupií. Pokud nezaplatí, jsou děti mučeny doslova až k nepoznání.“

Křesťané reagují na toto násilí opouštěním svých domovů v Karáčí, což je zřejmým cílem násilníků z řad muslimských fanatiků. Ve čtvrti Ayub Goth jsou děvčata z křesťanských rodin nucena k prostituci v tzv. veřejném domě, přičemž příslušné státní úřady, ač byly uvědoměny, nijak nezakročily. Františkán O. Victor John, farář ve čtvrti Essa Nagri, kde žije asi 700 křesťanských rodin, z nichž 300 katolických, řekl agentuře Fides, že zmíněné čtvrti patří mezi nejchudší a existuje v nich vysoká kriminalita, zejména obchod s narkotiky, který probíhá nezřídka s policejní účastí. „Církev však pokračuje ve svém působení v těchto nejchudších čtvrtích města, kde spravuje školu a centrum pro léčení narkomanů“.

V Pákistánu bylo podle zprávy agentury Fides v loňském roce obviněno 161 lidí z porušení zákona o rouhání, 9 obviněných lidí bylo zabito v mimosoudních exekucích. Drtivá většina soudních případů se zakládá na pomluvě, proti níž neexistuje legální obrana.

Podle zprávy nevládní organizace Asian Human Rights Commision z roku 2011 „Pákistán svému lidu neposkytuje záruky lidských práv“. Zmíněná organizace uvádí, že v roce 2011 bylo zavražděno muslimskými extrémisty 18 obránců lidských práv, 16 žurnalistů a dva vysocí politici: guvernér Paňdžábu, Salman Taseer, a pákistánský ministr, Shabhaz Bhatti. „Státní instituce k těmto vraždám mlčí,“ píše se ve zprávě. Za rok 2011 bylo přibližně 1800 děvčat z řad křesťanské a hinduistické komunity uneseno a znásilněno a potom označeno za konvertitky k islámu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.