Rasismus maří naději na lepší život

16.1.2012 

Stranou mediálního zájmu zůstalo neokázalé setkání biskupa italské diecéze Pistoia, Mons. Mansueta Bianchiho, s rodinnými příslušníky obětí rasisticky motivovaného činu, který se v polovině prosince odehrál ve Florencii. Italský neofašista tehdy zastřelil dva senegalské pouliční prodejce, další tři zranil a poté si sám vzal život.

Návštěva Mons. Bianchiho, na území jehož diecéze měly oběti i útočník trvalé bydliště, probíhá až do 21. ledna v rámci pravidelných vztahů mezi toskánskou a senegalskou diecézí. Biskup Bianchi, který je v rámci Italské biskupské konference zodpovědný za ekumenický a mezináboženský dialog, však neopomněl do Dakaru pozvat příbuzné zavražděných Samby Modoua a Diopa Mora (40 a 54 let) a vynahradit tak gesto chybějící ze strany italské politiky či státní správy.

“Stručná novinová zprávy získává konkrétní podobu lidských tváří a životů”, komentoval italský biskup setkání s pozůstalými. “Násilný čin zničil naději na lepší život pro dvě rodiny, zejména třináctileté dívky a pětiletého chlapce, kteří nikdy nepoznali své otce. Vůči takovýmto lidským tragédiím vyvstává ještě více do popředí absurdita nedůvěry a podezřívavosti vůči přistěhovalcům”, dodal toskánský biskup, jehož diecéze pozůstalé senegalských emigrantů finančně podpořila a přislíbila pomoc při studiu jejich dětí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.