Belgický episkopát vydal zprávu nazvanou Skryté utrpení

14.1.2012 

Belgická biskupská konference chce uzavřít kapitolu sexuálního zneužívání, kterého se dopustili někteří duchovní. Tyto skandály otevřely belgickým biskupům oči a daly jim poznat pravdu o církvi v Belgii, čteme ve zprávě, kterou vydal na toto téma belgický episkopát spolu s konferencí vyšších řeholních představených. Klademe si velice vážnou otázku, jak mohlo k něčemu takovému dojít, píší biskupové v 52 stránkové zprávě, která nese název Skryté utrpení a skládá se ze dvou částí. V první se biskupové věnují minulosti a ujišťují, že pravda bude plně odhalena a viníci „nedoznají pokoje“. V druhé části zprávy se biskupové věnují příslušným preventivním opatřením. Dokument představil Vatikánskému rozhlasu biskup z Tournay, Guy Harpigny:

K problému přistupujeme komplexně. Naším hlavním cílem je vyslechnout oběti, prolomit mlčení a vyjevit pravdu. Za tím účelem jsme v zemi otevřeli deset kontaktních center, kde se mohou poškození přihlásit. Hlavní pozornost je věnována obětem. Uvědomujeme si, že v sobě nesou utrpení po zbytek života. Chceme jim pomoci také duchovně. Díváme se na vše z perspektivy křesťanské víry. I z takovýchto svízelných situací se lze vymanit skrze víru. Evangelium ukazuje, jak přijímat utrpení. To všechno je ale ještě před námi. Soudím však,že se nám podařilo odpovědět na očekávání jak obětí, tak veřejného mínění.

Říká belgický biskup Guy Harpigny v souvislosti s publikováním zprávy Belgické biskupské konference o sexuálním zneužívání v církvi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.