Migrace je příležitostí k evangelizaci

14.1.2012 

“Přistěhovalci jsou pro naše farnosti obohacením, přinášejí do nich víru a svědectví o ní”, píše mons. Patrick Lynch, ředitel migračního odboru Biskupské konference Anglie a Wallesu v souvislosti se zítřejším Světovým dnem migrantů a uprchlíků. Mons. Lynch poukazuje na silný smysl pro rodinu a společenství, lásku k Písmu, mariánskou úctu a především radostnou účast na eucharistické slavnosti, kterými mohou jít přistěhovalci domácím katolíkům příkladem.

Mísení národů, ras a kultur, které s sebou přináší migrace, je výsostnou příležitostí k evangelizaci. Právě z tohoto důvodu Benedikt XVI. své letošní poselství k 98. Světovému dni migrantů a uprchlíků zaměřuje na téma nové evangelizace. Pro Vatikánský rozhlas slova Svatého otce shrnuje předseda Papežské rady pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov, Mons. Antonio Maria Veglió, který bude při příští konzistoři jmenován kardinálem.

“Papež ve svém poselství k tomuto dni připomíná, že v sobě všichni máme povzbudit nadšení a odvahu, které přiměly první křesťanské komunity k neochvějnému hlásání evangelní zvěsti, a nabízí konkrétní podněty k evangelizaci v oblasti migrace. Vyzývá například církev, aby pomáhala křesťanským přistěhovalcům uchovat pevnou víru, i když jim chybí kulturní opora existující v zemi jejich původu. Sami přistěhovalci, po příslušné formaci a za podpory křesťanského společenství, mohou hlásat Boží slovo a svědčit o Zmrtvýchvstalém Kristu v zemích, kam emigrovali – a to jak v zemích s křesťanskou menšinou, tak v tradičně křesťanských oblastech, kde se však víra stává pouhým kulturním směřováním”,

zdůrazňuje arcibiskup Veglió. Připomeňme, že podle dostupných statistik se fenomén migrace týká více než dvouset milionů přistěhovalců, necelých padesáti milionů uprchlíků a více než tří milionů univerzitních studentů, žijících za hranicemi své vlasti.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.