Evropské hospodářství podle německého modelu

13.1.2012 

Evropští biskupové se přihlásili k modelu německé ekonomiky. Jde o model volného trhu zajišťující konkurenčnost a zároveň opřený o zásady solidarity a sociální rovnosti, čteme v deklaraci Komise episkopátů Evropské unie (COMECE) na téma budoucnosti evropského hospodářství.

Obšírný dokument je – jak čteme – odpovědí biskupů na současnou krizi. Navrhují v něm evoluci evropského hospodářství podle německého vzoru, kladoucímu důraz na odpovědnost a solidaritu. Díky tomu bude Evropa schopna překonat obtíže, čelit celosvětové konkurenci a zároveň zajistit efektivní sociální péči.

Biskupové naznačují, že volný trh není ve své podstatě nesociální. Připomínají zejména pozitivní roli konkurence. Evropská unie „musí bojovat proti monopolům, kartelům, cenovým smlouvám, stejně jako proti omezování konkurence zneužíváním ekonomických pozic či veřejné pomoci,“ čteme v dokumentu. Biskupové odsuzují ovšem také ekonomický model, který je zaměřen výlučně na zisk, zanedbává sociální a ekologické aspekty.

Deklarace COMECE připomíná také nutnost respektu k životnímu prostředí, což je – zdůrazňují – podmínka trvalého rozvoje. Proto biskupové v této oblasti požadují institucionální garance na evropské a celosvětové úrovni.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.