Pokrok v izraelsko-vatikánských jednáních

13.1.2012 

Návštěva delegace západních biskupů ve Svaté zemi vynesla znovu na povrch otázku léta se vlekoucích vatikánsko-izraelských jednání o ekonomickém statutu tamní církve. Jde zejména o zdanění katolických institucí, které jako neziskové organizace nejsou s to platit státem požadované kontribuce. Izraelská strana opět deklarovala vůli k vzájemné dohodě v této věci. Optimistou je tentokrát také apoštolský nuncius v Izraeli, arcibiskup Antonio Franco:

„Domnívám se, že pokrok tu je. Lze mluvit o jistém respektu a porozumění pro situaci katolické církve v tom smyslu, že věřících není mnoho a nejsou natolik bohatí, aby mohli církev podporovat, a že je tedy vždy potřeba podpory univerzální Církve. V některých případech se tedy podařilo dosáhnout naprostého zrušení daní a v jiných platíme malý příspěvek. Ve hře je také otázka užívání Věčeřadla. Snažíme se o dohodu, protože Věčeřadlo a Boží hrob jsou největší poklady, připomínky Ježíšova života. Neztrácíme naději. Pokrok přichází pomalu, s časem, který je potřeba také k bouráním zdí předsudků a jistého dědictví minulosti“ – řekl Vatikánskému rozhlasu apoštolský nuncius v Izraeli.

Návštěvu delegace západních biskupů, označil arcibiskup Franco za velmi důležitou. Jde totiž také o setkání biskupů s představiteli izraelské správy a vytváření atmosféry vzájemné důvěry, tolik potřebné při dlouhých negociacích.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.