Skončila apoštolská vizitace ženských řeholních řádů USA

12.1.2012 

Do Vatikánu přišla závěrečná zpráva z apoštolské vizitace ženských řeholních společenství ve Spojených státech. Vizitátoři provedli vizitaci téměř 400 řádů a kongregací, do kterých patří 59 tisíc sester. Všechny komunity vyplnily podrobné formuláře a nejproblematičtější, tj. zhruba každou čtvrtou, navštívila vatikánská delegace. Vizitace, která se protáhla na tři roky, byla odpovědí Svatého stolce na propad zasvěceného života ve Spojených státech a naprostý nedostatek povolání ve většině komunit. Některým řeholnicím bylo vytýkáno také odpadnutí od učení církve.

Kongregace pro instituty zasvěceného života a společnosti apoštolského života po analýze raportu představí vlastní závěry. Podle matky Mary Clare Millea, která vizitaci vedla, lze už nyní říci, že přinesla pozitivní výsledky. Jak uvedla, řeholnice znovu pochopily svou roli v Církvi a společnosti a prohloubil se také dialog mezi jednotlivými komunitami. Americké agentury nicméně podotýkají, že vizitace se nesetkala s porozuměním všude. Některé komunity spolupráci s vatikánskou delegací zcela odmítly.

Jak uvedl mluvčí Svatého stolce, na komentáře je ještě brzy. Teprve „po provedení hlubší analýzy lze očekávat ze strany vatikánského úřadu hodnocení efektů této vizitace,“ řekl P. Federico Lombardi k raportu z vizitace ženských řádů a kongregací ve Spojených státech.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.