Benedikt XVI.: Obnova vztahu k Bohu je první krok k polidštění společnosti

12.1.2012 

Zatímco vrcholí detailní přípravy prvního setkání Svatého otce s novým italským ministerským předsedou Mariem Montim, plánovaného na tuto sobotu, Benedikt XVI. věnoval i dnešní den setkání s představiteli italského politického světa. Jako tradičně přijal na počátku nového roku regionální zástupce státní správy – hejtmanku kraje Lazio (Latium) Renatu Polverini, římského starostu Giovanniho Alemanna a předsedu římské provincie, Nicolu Zingarettiho. Papežova promluva se soustředila na tři palčivá témata, týkající se nejenom italského hlavního města – hospodářskou krizi, boj s kriminalitou a meziobčanskou solidaritu. Svatý otec opětovně poukázal na původ ekonomického kolapsu v krizi etických hodnot a vyzval k obnově lidskosti.

Současná krize vyplývá z individualismu, který zastiňuje vztahové vazby člověka a přivádí jej k uzavírání se do vlastního světa, k uspokojování a naplňování vlastních potřeb a přání s mizivým ohledem na druhé.

Plodem této individualistické mentality je spekulace v bytové otázce, obtížné začlenění mladých lidí na pracovním trhu, osamělost seniorů, lhostejnost k chudým a lidem na okraji společnosti. Je zapotřebí, aby se člověk znovu vztáhl k Bohu.

Opětovně objevit tento vztah jako základní prvek vlastní existence je prvním krokem k polidštění společnosti. Je rovněž úkolem institucí, aby v každém člověku povzbuzovaly vědomí, že je součástí jednoho celku a že je pro tento celek důležitý, podobně jako je tomu v lidském těle.

Benedikt XVI. vyzval politiky, aby věnovali větší pozornost a podporu oblastem, na kterých závisí dobro společnosti. Patří k nim rodina, založená na manželství, a generace mladých lidí. Papež rovněž poukázal na nutnost výchovy k legalitě a úctě k právu.

Institucím je svěřena úloha jít příkladem v respektování zákonů a vydávat spravedlivá a nestranná nařízení, která berou na zřetel rovněž božský zákon, vepsaný do srdcí lidí a rozumově poznatelný. (...) Výzev, před nimiž stojíme, je mnoho a jsou složité. Je možné obstát pouze do té míry, do jaké uznáme, že osud každého z nás je provázán s osudem všech.

loučil se Svatý otec s římskými politiky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.