28 obětí řádění islámistických extrémistů

7.1.2012 

Islámští extrémisté ze sekty Boko Haram včera opět zaútočili na bezbranné obyvatele jedné vesnice na severozápadu země. Skupina ozbrojenců vtrhla do domu, kde začala bezhlavě střílet do velkého zástupu lidí, kteří tam byli shromážděni u příležitosti pohřbu jednoho z křesťanů, který byl týmiž fanatiky zastřelen před kostelem o den dříve. Bilance včerejšího atentátu je 17 zavražděných a několik desítek raněných. Za pouhé dva dny tak stoupnul počet obětí řádění islámistické sekty na severu země na 28. Zmíněná skupina fanatiků vyhlásila začátkem týdne ultimátum všem křesťanům, žijícím na severu země, aby do tří dnů opustili region, jinak „ponesou těžké následky“. Arcibiskup města Jos, mons. Ayau Kaigama v souvislosti s posledními událostmi Vatikánskému rozhlasu řekl:

Jsem strašně smutný, jako všichni obyvatelé Nigerie, muslimové i křesťané. Zločinci zabíjejí křesťany, kteří se sešli k modlitbě, jako to činí skoro denně. Je těžký hřích. Nevíme, co dělat. Můžeme žádat vládu, aby nám přidělila ochranu, abychom mohli normálně žít a pracovat. Skupina extrémistů neví nic o posvátnosti života. Jim stačí zabíjet, ničit a vytvářet rozdělení mezi křesťany a muslimy. To je jejich cíl.
Tady panuje obrovský strach, protože tu není normální život. Nemůžeme se sejít k modlitbě ve dne ani v noci, což je pro nás velká překážka. Jsme jakoby ve vězení. Je to bolestné.
Ale pokračujeme v mezináboženském dialogu, protože normální muslimové jsou proti teroristům. Musíme pokračovat a doufat, že takovýto dialog přinese plody a všemi možnými způsoby odporovat teroristickým činům zmíněné skupiny.

Říká arcibiskup Kaigama z města Jos na severu Nigerie, která prožívá stupňující se aktivitu islámistických extrémistů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.