Benedikt XVI.: Naše hloupá pýcha nechce vidět Boha tak blízkého a maličkého

6.1.2012 

Podobně jako mudrcové z východu mají být biskupové naplněni odvahou pokory, řekl Benedikt XVI. v homilii při dnešní mši svaté, během níž papež udělil biskupské svěcení novým nunciům pro Irsko a pro Gruzii a Arménii. Benedikt XVI. ve své homilii mimo jiné řekl:

Nepokojné srdce, o kterém jsme mluvili s odkazem na sv. Augustina, je srdcem, které se v posledku nespokojí s ničím menším než s Bohem a právě tak se stává srdcem, které miluje. Naše srdce je ve vztahu k Bohu nepokojné a zůstává takovým, třebaže dnes je člověk tohoto nepokoje velmi účinnými „narkotiky“ zbavován. Avšak nejenom my, lidské bytosti, jsme nepokojní ve vztahu k Bohu. Nepokojné je ve vztahu k člověku Boží srdce. Bůh nás očekává. Hledá nás. Ani On nemá pokoj, dokud nás nenajde. Srdce Boží je nepokojné, a proto se vydalo na cestu k nám, do Betléma, na Kalvárii a z Jeruzaléma do Galileje až na konec světa. Bůh je neklidný kvůli nám. Hledá lidi, kteří se nechají nakazit tímto Jeho neklidem, Jeho vášní pro nás. Lidi, kteří v sobě nosí touhu, jež je v jejich srdcích, a současně dovolují, aby se jejich srdce dotýkala Boží touha po nás. Drazí přátelé, takový byl úkol apoštolů: přijmout Boží znepokojení nad člověkem a přinášet lidem Boha samého. A to je váš úkol ve stopách nástupců apoštolů: nechte se oslovit nepokojem Boha, aby touha Boha po člověku mohla být uspokojena.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Po odeznění homilie byl vkládáním rukou Svatého otce vysvěcen na biskupa mons. Charles John Brown, nový apoštolský nuncius v Irsku, a mons. Mrek Solczyński, apoštolský nuncius v Gruziii a Arménii. Benedikt XVI. jim předal symboly nové služby: evangeliář, mitru, pastorál a biskupský prsten.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.