Nigérie na pokraji náboženské války

3.1.2012 

Třídenní ultimátum k opuštění severní Nigérie dala tamním křesťanům islámská sekta Boko Haram. Jménem extrémistů je vydal Abul Qaqa, který už v minulosti vystupoval jako mluvčí sekty. Vyzval zároveň své souvěrce z jihu země, aby se vrátili na sever, kde jsou údajně ohrožováni ze strany křesťanů.

„V centru severních států s muslimskou většinou, se mnoho křesťanů necítí dobře přijímaných... není tedy divu, že se rozhodli přesídlit do bezpečnějších zón,“ řekl vatikánskému rozhlasu arcibiskup z Jos, Ignatius Ayau Kaigama. Právě město Jos, jehož název je zkratkovým slovem hesla Jesus is our Savior tedy Ježíš je naším Spasitelem, je nevralgickým a zároveň hraničním místem militantního islámu ve státu Plateau. Většina jeho obyvatel jsou křesťané, ale panuje tam neustálé napětí, vysvětlil vatikánskému rozhlasu Tomasz Korczyński z papežské nadace Kirche in Not.

Nigérie je zemí, kde ve 12 federálních státech platí islámské právo šaríja. „V praxi to znamená, že zavazuje v každém třetím nigérijském státu a tamní guvernéři vedou jednoznačnou politiku vyhlazení křesťanů. Je to politika uskutečňovaná každý den,“ dodává člen charitativní nadace. „Nenechme se oklamat proklamacemi, že jde o etnický konflikt nebo majetkové spory,“ upřesňuje Tomasz Korczyński.
„V Nigérii dochází k náboženské válce. Jejími oběťmi jsou vždy křesťané. To oni jsou jako první napadáni a padají za oběť muslimům, nikoliv obráceně.“

Katolická církev v Nigérii vyzvala prezidenta Goodlucka Jonathana, aby v situaci ohrožení požádal o pomoc zahraničních expertů. Jde zejména o kriminalisty a odborníky na boj s organizovaným zločinem s mezinárodními vazbami. Nigérijské zvláštní služby byly sice zmobilizované a snaží se zamezit dalším útokům islámských teroristů. Církevní přestavitelé nicméně zdůrazňují, že v situaci ohrožení občanskou válkou je nutné využít všech prostředků, aby se zabránilo destabilizaci Nigérie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.