Poselství Benedikta XVI. ke Světovému dni nemocných

3.1.2012 

„Velkodušným a laskavým přijetí každého lidského života, zejména slabého a nemocného, vyjadřuje křesťan významný rys evangelního svědectví podle příkladu Krista, který se skláněl k člověku sužovanému materiálním i duchovním utrpením, aby ho uzdravil“ - píše Benedikt XVI. v úvodu poselství ke 20. Světovému dni nemocných, který připadá každoročně na 11. února, tedy na památku Panny Marie Lurdské, a letos bude slaven v Německu. Jeho motto je vzato z Lukášova evangelia „Vstaň a jdi! Tvá víra tě zachránila“ (17,19).

Papežské poselství se věnuje svátostem uzdravení, tedy svátosti pokání a smíření a svátosti pomazání nemocných, které mají svůj „přirozený vrchol v eucharistickém svatém přijímání“. V souvislosti s Rokem víry, který začíná letos 11. října, vybízí papež k uvědomění si významu „víry pro ty, kteří přistupují k Pánu s bolestmi a nemocemi“. Svátosti jsou výrazem hmatatelnosti naší víry, jež zahrnuje celého člověka, tělo i duši. Hlavním úkolem církve je zajisté zvěstování Božího království, píše Benedikt XVI., ale právě tato zvěst má uzdravovat, a Ježíš pověřil své učedníky „obvazovat ty, jimž puká srdce“ (Iz 61,1). „Spojitost mezi fyzickým uzdravením a zahojením ran duše nám tedy pomáhá lépe rozumět „svátostem uzdravení“.

Ve svátosti pokání, kterou papež nazývá „lékem zpovědi“, nedegeneruje zkušenost hříchu na zoufalství, nýbrž je setkáním s Láskou, která promíjí a proměňuje“. Moment utrpení, ve kterém se může vynořit pokušení propadnout malomyslnosti a zoufalství, může být přetvořen na čas milosti, jež vede k obrácení a přehodnocení vlastního života, k uznání vlastních pochybení a selhání a také ke stesku po Otcově božském objetí a ke znovu nastoupení cesty k věčnému životu.

Pomazání nemocných je svátost, která by si dnes zasloužila větší pozornost jak v teologické reflexi, tak v pastoraci nemocných, aby ve srovnání s ostatními svátostmi nebyla považována za méněcennou, nýbrž za znamení „Boží něhy vůči trpícím“, píše Benedikt XVI. a připomíná také, že „pastorační péče o nemocné obohacuje rovněž kněze a celé křesťanské společenství.“

Papežské poselství nakonec věnuje pozornost eucharistii. Je třeba zajistit „aby ti, kteří z důvodů nedostatku zdraví či pokročilého věku již nemohou dojít ke kostelu, měli možnost přistupovat často ke svatému přijímání.“ Benedikt XVI. pak zdůrazňuje, že zejména v situaci, kdy je eucharistie podávána nemocným jako viatikum, stává se – slovy sv. Ignáce Antiochijského – „lékem nesmrtelnosti, protijedem smrti, svátostí přechodu ze smrti k životu, z tohoto světa k Otci, který všechny očekává v nebeském Jeruzalémě“ – píše Svatý otec mimo jiné v poselství ke Světovému dni nemocných, které nese papežův podpis ze dne 20.listopadu loňského roku a bylo zveřejněno dnes.

PLNÉ ZNĚNÍ poselství Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.