Ustanoven personální ordinariát pro bývalé anglikány v USA

2.1.2012 

Svatý stolec ustanovil ve Spojených státech personální ordinariát Stolce sv. Petra pro bývalé anglikány. Do jeho čela jmenoval papež O. Jeffreye Steensona, bývalého biskupa episkopální církve, která je americkou odnoží anglikanismu.

O. Steenson se narodil roku 1952. Je ženatý má tři dospělé děti. Katolickou víru přijal v roce 2007. O rok později byl vysvěcen na kněze. Než se stal pastorem v Anglikánském společenství, působil jako sportovní novinář. Mezi svými zájmy dosud uvádí amatérské létání. K duchovní službě se připravoval na Oxfordské univerzitě v Anglii. Tam také v roce 1980 přijal anglikánské svěcení a následně obhájil doktorát z patristické filosofie. Po návratu do spojených států kromě pastorační služby přednášel v anglikánských a luteránských seminářích. V roce 2005 se stal episkopálním biskupem diecéze Rio Grande v USA. Po konverzi ke katolicismu absolvoval roční studia na Papežském patristickém institutu Augustinianum v Římě. Od roku 2009 je knězem katolické arcidiecéze Santa Fe a přednáší patristiku v katolickém semináři v Houstonu.

Z episkopální anglikánské církve přechází pod personální ordinariát přibližně 1500 osob a dalších asi 100 bývalých anglikánských pastorů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.