Benedikt XVI. k Novému roku

1.1.2012 

V bazilice sv. Petra slavil dnes dopoledne Benedikt XVI. novoroční mši svatou za účasti diplomatického sboru. Svatý otec v samotném začátku své homilie řekl:

Prvního dne kalendářního roku dává liturgie v církvi na celém světě zaznít starodávnému kněžskému požehnání, jež jsme slyšeli v prvním čtení: „Ať tobě Hospodin požehná a ochraňuje tě! Ať tobě Hospodin ukáže svou jasnou tvář a je ti milostivý! Ať Hospodin obrátí k tobě svou tvář a dopřeje ti pokoje!“ (Nm 6,24-26). Toto požehnání předal Bůh skrze Mojžíše Áronovi a jeho synům, tedy kněžím Izraelského lidu. Je to trojí přání plné světla, které proudí z opakování Božího jména - Hospodin (Pán) - a z obrazu Jeho tváře. Vskutku, máme-li být požehnáni, musíme stanout v přítomnosti Boha, být obdarováni Jeho jménem a zůstat v proudu světla, které vychází z Jeho tváře, tedy v prostoru, který je osvícen Jeho pohledem šířícím milost a pokoj.

Tuto zkušenost učinili v Betlémě také pastýři, kteří vystupují v dnešním evangeliu. Zakusili přítomnost Boha, Jeho požehnání nikoli v sále vznešeného paláce, před mocným vládcem, nýbrž ve stáji před „dítětem položeným v jeslích“ (Lk 2,16). Právě z tohoto Dítěte vyzařuje nové světlo, které svítí v temnotě noci, jak můžeme vidět na mnoha obrazech, které znázorňují Kristovo Narození. Nyní přichází požehnání od Něho, z Jeho jména – Ježíš znamená „Bůh zachraňuje“ – a z jeho lidské tváře, do níž se vtělil Bůh, všemohoucí Pán nebe a země, jenž skryl svoji slávu pod závoj našeho těla, aby plně zjevil svoji dobrotu (srov. Tit 3,4).

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Těsně před polednem se na náměstí sv. Petra shromáždilo asi 50 tisíc lidí, aby se společně pomodlili mariánskou modlitbu Anděl Páně a přijali apoštolské požehnání Benedikta XVI., který mimo jiné řekl:

Začínáme tak nový rok 2012 s pohledem upřeným na tvář Boha, který se zjevuje v Betlémském Dítěti, a na Jeho Matku Marii, která s pokornou odevzdaností přijala plán Boží. Díky jejímu velkorysému přitakání zazářilo ve světě pravé světlo, které osvěcuje každého člověka (srov. Jan 1,9) a nám se otevřela cesta pokoje.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. před Angelus je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.