Benedikt XVI. k útokům na kostely v Nigerii

26.12.2011 

Benedikt XVI. se po promluvě před polední modlitbou Anděl Páně vrátil ve zvláštním apelu ke včerejším tragickým událostem v Nigérii:

Svátky Narození Páně v nás probouzí způsobem ještě výraznějším modlitbu k Bohu, aby zastavil ruce násilníků, kteří rozsévají smrt, a aby ve světě zavládla spravedlnost a pokoj. Naše země je ale nadále potřísňována krví nevinných. S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o atentátech, které také letos v den Ježíšova narození přinesly smutek a bolest v několika kostelech v Nigérii. Chtěl bych ze srdce a upřímně vyjádřit blízkost tamní křesťanské komunitě i všem dalším, kdo byli zasaženi tímto absurdním činem, a vybízím k modlitbě za četné oběti. Apeluji také na součinnost všech sociálních komponent, aby došlo k brzkému nastolení bezpečí a pokoje.V tuto chvíli bych chtěl ještě jednou důrazně zopakovat: násilí je cestou, která vede pouze k bolesti, ničení a smrti; úcta, smíření a láska jsou cestou vedoucí k pokoji.

Nejméně 39 obětí na životech a více než 50 zraněných – to je bilance útoků islamistické sekty Boko Haram na kostely v Nigérii. Nejkrvavější z nich způsobila nálož u katolického kostela sv. Terezie v Madalle, na předměstí hlavního města Abuji, která explodovala 25. prosince ráno ve chvíli, kdy věřící vycházeli z kostela. Jeden člověk zahynul při útoku v Jos, hlavním městě státu Plateau v centrální Nigérii, sužované přes deset let krvavými střety mezi etniky a mezi muslimy a křesťany. Čtyři oběti jsou hlášeny ze severovýchodu země, bašty skupiny Boko Haram, která se přihlásila k odpovědnosti za všechny útoky a vyhrožuje dalšími v příštích dnech. Islamisti této sekty, jejíž název v překladu znamená „západní způsob výchovy je hřích“ – usilují o zavedení šariátního práva, v současné době formálně platného ve 12 z 36 nigerijských států, v celé zemi. Sektu založil v roce 2002 imám Mohammed Yusuf. Po jeho smrti v roce 2009 během rozsáhlé protiteroristické operace navázala skupina zahraniční kontakty s podobnými organizacemi v Maghrebu, jako somálská Al Shabaab a Al Kajda. Atentáty na sídlo OSN (26 mrtvých) v Abuji v srpnu letošního roku a předvánoční útoky na severu země řadí Boko Harem mezi nejkrvavější a nejnebezpečnější teroristické skupiny na světě.

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan označil útoky za neospravedlnitelné. Odsouzení přišlo také ze strany generálního sekretáře OSN Ban Ki–Moona, z Bílého domu a některých evropských států včetně Itálie a Německa. Vatikánský mluvčí, P. Federico Lombardi, ve svém včerejším prohlášení označil útoky za „absurdní činy“, které jsou projevem „slepé nenávisti, bez jakéhokoliv respektu k životu“, a plodí jen další nenávist a zmatek.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.