Láska je skryté mučednictví

26.12.2011 

Benedikt XVI. před Angelus na sv. Štěpána, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry!
Nazítří po slavnostní liturgii Narození Páně slavíme dnes svátek sv. Štěpána, jáhna a prvního mučedníka Církve. Historik Eusebius z Cesareje ho označuje za „dokonalého mučedníka“ (Die Kirchengeschichte V, 2, 5: GCS II, 1, Leipzig 1903, 430), neboť ve Skutcích apoštolských je psáno: „Štěpán, plný milosti a síly, dělal mezi lidem veliké divy a znamení (6,8).“ Sv. Řehoř z Nissy k tomu dodává: „Byl mužem čestným a plným Ducha svatého. S velkodušností sytil chudé, jak k tomu byl pověřen, a svým svobodný slovem v síle Ducha svatého zavíral ústa nepřátelům pravdy“ (Sermo in Sanctum Stephanum II: GNO X,1, Leiden 1990, 98). Štěpán, jehož jméno znamená „koruna“, muž modlitby a hlasatel evangelia, obdržel od Boha dar mučednictví. Právě on totiž „plný Ducha svatého...spatřil Boží slávu“ (Sk 7,55). Když byl kamenován modlil se: „Pane Ježíši, přijmi mého ducha“ (Sk 7, 59) Po té, sražen na kolena, prosil o odpuštění pro své žalobce: „Pane, nepřičítej jim tento hřích“ (Sk 7,60). Východní církev proto v hymnech zpívá: „Kameny se ti staly stupni a schody vedoucími do nebes... a s radostí ses připojil k plesajícím zástupům andělů“ (MHNEIA t. II, Roma 1889, 694.695).

Po generaci Apoštolů získávají v křesťanské komunitě přední místo mučedníci. Chvalořeč na ně v dobách velkého pronásledování posiluje obtížnou cestu věřících a povzbuzuje ty, kdo hledají pravdu, aby se obrátili k Pánu. Církev proto z Božího příkazu uctívá relikvie mučedníků a poctila je přízvisky jako „učitelé ctnosti“, „živoucí svědkové“, „živé sloupy“, „tiší poslové“ (Řehoř Naziánský, Oratio 43, 5: PG 36, 500 C)

Drazí přátelé, skutečné následování Krista je láska, kterou někteří křesťanští autoři definovali jako „skryté mučednictví“. Sv. Klement Alexandrijský k tomu podotýká: „Ti, kdo uskutečňují Boží přikázání, svědčí o Něm každým svým činem, neboť dělají to, co On chce, a věrně vzývají jeho Jméno“ (Stromatum IV, 7, 43, 4: SC 463, Paris 2001, 130). Stejně jako ve starověku také dnes upřímné přilnutí k Evangeliu může vyžadovat oběť života a mnozí křesťané na různých místech světa jsou vystaveni pronásledování a někdy dokonce mučednictví. Pán nám však připomíná: „kdo vytrvá až do konce, bude spasen“ (Mt 10, 22).

Prosme Pannu Marii, Královnu mučedníků, aby střežila naši vůli k dobrému, zejména vůči těm, kdo jsou proti nám. Božímu milosrdenství pak svěřme zejména jáhny Církve, aby osvíceni příkladem sv. Štěpána, spolupracovali na hlásání evangelia, jak to náleží k jejich poslání.

Přeložila Johana Bronková

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.