Vánoční poselství Urbi et Orbi

25.12.2011 

Svatopetrské náměstí zaplnily před polednem desítky tisíc lidí, kteří se přišli setkat s Kristovým zástupcem. Benedikt XVI. své letošní Vánoční poselství začal slovy:

Kristus se nám narodil! Sláva na výsostech Bohu a pokoj lidem, ve kterých má Bůh zalíbení. Ke všem ať dosáhne ozvěna Betlémské zvěsti, kterou katolická církev šíří na všech kontinentech přes všechny národnostní, jazykové a kulturní hranice. Syn Panny Marie se narodil všem, je Spasitelem všech.

Starodávná liturgická antifona jej vzývá takto: „Ó Emmanueli, náš králi a zákonodárče, naděje a spáso národů: přijď nás zachránit, Pane, náš Bože“. Veni ad salvandum nos! Přijď nás zachránit! Takto volá člověk každé doby, který cítí, že nedokáže sám překonat svízele a nebezpečí, a potřebuje vložit svoji ruku do větší a silnější ruky, která je mu nabízena shůry. Drazí bratři a sestry, touto rukou je Kristus, narozený v Betlémě z Panny Marie. On je rukou, kterou Bůh podává lidstvu, aby jej vyprostil z plovoucích písků hříchu a postavil na skálu, pevnou skálu své Pravdy a své Lásky (srov. Žl 40,3).

PLNÉ ZNĚNÍ vánočního poselství Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.