Benedikt XVI.: Nová evangelizace není abstraktní pojem

17.12.2011 

Jako odpověď na sekularizaci hlásejte Slovo, které se stalo Tělem – Ježíše Krista. S těmito slovy se obrátil dnes v poledne Svatý otec ke skupině biskupů z Nového Zélandu a Tichomoří, kteří jsou v Římě na kanonické návštěvě ad limina. Zastupují čtyři a půl milionu lidí, z nichž třetina se prohlašuje za nevěřící.

Sekularizace vaší společnosti má zásadní dopad na vnímání a prožívání katolické víry, což se projevuje zejména v mylném pojetí svátostné povahy křesťanského manželství a v rodinné nestabilitě, řekl Benedikt XVI. a připomněl novozélandským biskupům prioritu svého pontifikátu – tedy novou evangelizaci.

Vzhledem k tomu, že křesťanská víra se zakládá na vtěleném Slovu, Ježíši Kristu, nová evangelizace není abstraktním pojmem, nýbrž obnovou ryzího křesťanského života, založeného na učení církve.

Papež vybídl tichomořské biskupy, aby věnovali zvláštní péči kněžím a jejich úsilí o posvěcení.

Víme, že dobří, moudří a svatí kněží jsou nejlepšími propagátory povolání ke kněžství. (...) Pán stále povolává mladé muže ke kněžství - vaším přednostním úkolem je podpořit jejich úmysl plného odevzdání se Kristu. Dnešní mladí lidé potřebují více poradit při duchovním rozlišování Boží vůle.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.