Odešel kolega a přítel novinářů

12.12.2011 

V neděli 11. září zemřel ve Philadelfii ve Spojených státech kard. John Patrick Foley. Šestasedmdesátiletý americký kardinál podlehl leukémii, která jej přinutila opustit římské úřady a vrátit se do rodného diecéze.

V kondolenci adresované philadelfskému arcibiskupovi, Charlesovi Chaputovi, Benedikt XVI. s „vděčností připomíná“ kněžskou službu zesnulého kardinála v této dieéczi, jeho práci ve Vatikánu a ve prospěch křestanů ve Svaté zemi. „Modlím se také za to, aby jeho celoživostní nasazení pro přítomnost Církve v médiích inspirovala další, aby brali za svůj tento apoštolát tak nezbytný pro hlásání Evangelia a postup nové evangelizace,“ napsal Svatý otec.

John Patrick Foley, vzděláním historik, filosof a novinář, mimořádně přispěl k povědomí o významu médií v životě Církve. V roce 1984 na prosbu Jana Pavla II. vystřídal v čele Papežské rady pro sdělovací prostředky kardinála Andrzeje Maria Descura.

Vatikánský mluvčí vzpomíná na kard. Foleye jako na vynikajícího, hluboce duchovního člověka, který nejen učil komunikovat, ale byl také vždy otevřený pro druhé: „Mnoha kněžím a biskupům pracujícím ve Vatikánu pomohl pochopit svět médií. Mnoho novinářů jej považovalo za svého kolegu a přítele, se kterým spolupracovali,“ zdůrazňuje P. Federico Lombardi SJ.

Za média ve Vatikánu zodpovídal kard. Foley celých 23 let. V roce 2007 jej Benedikt XVI. jmenoval velmistrem Řádu sv. Hrobu v Jeruzalémě a následně kardinálem.

Kardinálský sbor nyní tvoří 192 kardinálů, z toho 109 má hlasovací právo k volbě papeže.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.