Víra není politika

12.12.2011 

Benedikt XVI. se dnes setkal s vrchním rabínem Spojených židovských kongregací Commonwealthu Jonathanem Sacksem. Lord Sacks pro Vatikánský rozhlas přiblížil jejich vzájemnou konverzaci:

Máme zjevnou starost o duši Evropy. Evropa i její hospodářství byly vybudovány na židovsko-křesťanských kořenech. Vědce udivuje, že Čína, která byla až do 15. století oproti Západu mnohem rozvinutější, nikdy nedospěla k tržní ekonomice, demokratické společnosti či průmyslové revoluci. Převládá názor, že rozdíl mezi čínskou a západní společností tvoří právě toto židovsko-křesťanské dědictví.

Navzdory bolavé evropské duši vrchní britský rabín Sacks spatřuje pozitivně rozvoj židovské komunity. Podle jeho názoru do synagog přichází stále více lidí a mnoho rodičů zapisuje děti do židovských škol. Vede je k tomu laická kultura, hodnotící člověka jen podle majetku, a touha po staleté nauce o širších souvislostech, řekl londýnský rabín a zmínil se o vztahu víry a politiky v dnešní společnosti:

Myslím si, že víra v moderním světě nemá velkou moc, ale má velký vliv, který bych nepodceňoval. Náboženství se neúčastní politických klání, ale tak to má být – neměli bychom usilovat o politickou moc. Měli bychom spíš hovořit k lidem, když se dotazují po smyslu života a po hodnotovém systému, který chtějí předat svým dětem,

řekl Vatikánskému rozhlasu vrchní britský rabín po dnešním setkání s Benediktem XVI.

“Duší Evropy” se rabín Sacks zabýval také na dnešní večerní tiskové konferenci na římské Gregoriánské univerzitě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.