Svatý otec přijal arménského prezidenta

12.12.2011 

Svatý otec dnes přijal prezidenta Arménské republiky. Pan Serzh Sargsyan, doprovázený ministrem zahraničních věcí panem Edwardem Nalbadianem, se setkal rovněž se státním sekretářem Tarcisiem kard. Bertonem a zástupcem sekretariátu pro vztahy se státy, mons. Ettorem Balestrerem.

Při setkání zaznělo ocenění vzájemných dobrých vztahů Svatého stolce a jihokavkazské země. Dialog se dále zaměřil na roli, kterou má arménská apoštolská a katolická církev v arménské společnosti. Arméni jsou nejstarším křesťanským národem světa – rozhovor Benedikta XVI. a arménského prezidenta se týkal právě tohoto dědictví, které je závazkem pro nové generace. Prezident Sargsyan se v následujících dnech své státní návštěvy setká rovněž s italským prezidentem Napolitanem a dalšími politickými představiteli. V Římě navštíví výstavu, věnovanou jednomu z bývalých třinácti hlavních měst arménské říše. Ve čtvrtém a pátem století byl až stotisícový Dvin prosperujícím hospodářským, ale i kulturním a duchovním centrem na asijsko-evropském pomezí.

V Benátkách pak zahájí výstavu “Arménie – stopy civilizace”, která představuje více než dvě stě vzácných exponátů – rukopisů zdobených miniaturami, sakrálních předmětů či dokladů o sakrální architektuře.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.