Skrze Bibli Bůh mluví ke každému člověku dobré vůle

20.4.2004 

?Bible a morálka? je téma včera zahájeného plenárního zasedání Papežské biblické komise. Svatý otec dnes na audienci přijal jeho účastníky.

?Jde o téma, které se týká nejen věřících, ale do jisté míry každého člověka dobré vůle. Skrze Bibli totiž Bůh promlouvá a zjevuje sám sebe, ukazuje pevný základ a jistou orientaci lidskému jednání...? - řekl papež shromážděným.

Jan Pavel II. připomněl základní prvky biblické moráky. Patří mezi ně uznání Boží dobroty, rozpoznávání úkolů, které nám On svěřuje a vědomé naplňování naší odpovědnosti vůči Němu.

Jménem členů Papežské biblické komise pozdravil Svatého otce kardinál Joseph Ratzinger. Současná společnost preferuje nenáboženskou etiku, tzv. ?laickou morálku?, která není závislá na Božím zjevení. Lidský rozum je jistě schopen poznávat a formulovat důležité morální normy, ale vzhledem ke své omezenosti a křehkosti není s to odhalit svůj původ a nejzazší význam ? řekl ve svém proslovu prefekt Kongregace pro nauku víry. Zdůraznil, že k plnému pochopení morálních obsahů a situace člověka je nutná víra a její živá tradice, totiž církev a její učení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.